Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

ChatGPT-bolaget Open AI sparkar Sam Altman

Sam Altman. Foto: TT

En av världens mest omtalade företagsledare, Open AI:s vd Sam Altman, får sparken.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

Open AI:s chattrobot ChatGPT har tagit över världen.

Nu får bolagets vd och frontfigur, Sam Altman, sparken.

Det meddelar bolaget styrelse via ett pressmeddelande på sin blogg.

“Styrelsen har inte längre något förtroende för hans förmåga att fortsatt leda Open AI”, skriver styrelsen och lyfter att Altman, som även är medgrundare till företaget, inte varit “uppriktig i sin kommunikation mot styrelsen”.

“Vi bedömer att nytt ledarskap är nödvändigt.”

Tillfällig vd blir Mira Murati, som idag är bolagets teknikchef.

Sam Altman kommenterar själv på plattformen X:

"Jag har älskat min tid på OpenAi. Det har varit omvälvande för mig personligen och förhoppningsvis även lite för världen. Mest av allt älskade jag att få arbeta med så begåvade människor. Kommer ha mer att säga om detta senare."

Oväntat besked – även för ägarna

Enligt Forbes, som hänvisar till fyra källor med insyn, kommer beskedet oväntat, även för bolagets största investerare. Vinod Khosla (Khosla Ventures) och Reid Hoffman (tidig investerare) ska inte ha fått veta om beskedet förrän blogginlägget och Microsoft, som har investerat mer än 10 miljarder dollar i bolaget, fick beskedet en minut före kommunikationen.

“Det är galet”, säger en anonym investerare till Forbes.

Bolagets styrelseordförande Greg Brockman lämnar i samma veva posten som styrelseordförande, men kommer att sitta kvar i styrelsen.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer