Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

GÄSTKRÖNIKA

LINA YLANDER: Våga kräv hjälp – slösa inte värdefulla vd-timmar på tidsödande admin

Lina Ylander, vd och medgrundare av Me+. Foto: Press/iStock

Administrativ support är inte en lyx – det är ett måste för ett effektivt och hållbart bolagsbygge.

Det skriver Lina Ylander, vd och medgrundare av Me+ i en gästkrönika.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Att vara techentreprenör 2023 är inte direkt en ljuv dans på rosor – snarare en fullkontaktsport där knockouten alltid hänger i luften. Om pressen på techbolagen redan tidigare var hög är den nu monumental, och som mängder av vd:ar och grundare vittnar om är det inte sällan den psykiska hälsan som får betala priset för en stenhård arbetsbelastning.

Jag och min medgrundare Fredric Gunnarson, investerare och entreprenör, har tillsammans lång erfarenhet av att både driva techföretag och att stötta andra entreprenörer på sin tillväxtresa. År efter år ser vi samma grundproblem: med tillväxt och kapital kommer en enorm administrativ börda som tar tid och energi från det entreprenörerna egentligen borde ägna sig åt. 

Ovanpå att bygga affären, få teamet att prestera och jobba med den långsiktiga visionen tillkommer mejlhantering, rapportering, styrelsearbete och annan administration som slukar enorma mängder tid i vardagen. Det är både ineffektivt och ohållbart för den som vrider ut och in på sig själv för att hinna med allt – och inte minst suger det musten ur det roliga med att driva bolag. Det är inte konstigt att många entreprenörer upplever att mycket av skaparglädjen försvinner när en extern investerare gör entré.

Så hur gör man för att hålla fokus på det som är viktigt, använda sin tid effektivt och behålla balansen när ens företag växer?

En del av lösningen är att ta hjälp av investerarna. 

Här är tre konkreta saker kopplade till struktur och administration som du som entreprenör bör be dina investerare om hjälp med när du står i startgroparna att skala upp ditt bolag:

  • Sätt tydliga förväntningar på vd-skapet – inte bara på företaget! Att sätta mål för bolaget är en självklar del av att ta in kapital, men vilka mål och förväntningar finns på vd-rollen? Bolla med dina investerare vad det innebär att vara vd i just det här bolaget och hur ditt vd-skap ska se ut för att din tid och kompetens ska kunna användas på bästa sätt. Var ska du lägga ditt krut och vilka uppgifter sköts bättre av andra?
     

  • Engagera ett administrativt kärnteam. Administrativa supportfunktioner står sällan högt på listan i början av en tillväxtresa, men det borde de göra. Definiera vilket stöd som skulle göra störst nytta för dig och bolaget utifrån hur din vd-roll ser ut, och undersök om dina investerare har tillgång till någon av tjänsterna och kan dela dem med er. Idag finns de flesta administrativa tjänster ”as a service”, exempelvis HR, vd-assistenter och ekonomisupport. Det är enkelt att ta in stöd på timbasis och skala upp och ner omfattningen beroende på behov, och det behöver inte bli särskilt kostsamt.
     

  • Hitta en mentor. PE- och VC-bolagen sitter på enorma nätverk. Ta hjälp av dem för att hitta en mentor eller coach som förstår vad du står inför och som kan bli ditt bollplank under bolagsbygget – både när det gäller att hantera den mentala pressen och affärsutmaningarna.  

För en entreprenör som började sin resa med en idé och en laptop kan det kännas konstigt – kanske till och med lite pompöst – att delegera ansvaret för kalenderbokningar, mötesdokumentation eller Power Points till någon annan. Men att vd och ledning lägger tid på rätt saker och lär sig delegera allt som inte kräver deras specifika expertis är helt avgörande för ett långsiktigt bolagsbygge, och för att själv må bra.

Den förlegade synen på administrativ support som en onödig lyx behöver förändras om fler ska våga ge sig in i den virvelvind som är att bygga techbolag idag. Här kan investmentbolagen och entreprenörerna tillsammans skapa nya normer som kommer att gynna såväl investerare och entreprenörer som samhället i stort.

LINA YLANDER, vd och medgrundare av Me+ 

Läs mer