Sök

Nytt varsel mot Tesla – nio fackförbund med i striden

TeslaKollektivavtal

Elon Musk och Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Byggnads ansluter sig till strejken – och IF Metall utökar den.


Ännu verkar det inte finnas någon lösning i konflikten mellan Tesla och fackförbundet IF Metall. Metall kräver att Tesla tecknar ett kollektivavtal för deras verkstadsarbetare men än så länge har den amerikanske techjätten vägrat. 

Det har resulterat i att flera fackförbund varslat om sympatiåtgärder för att öka pressen på Tesla. Bland annat har Hamnarbetarna slutat lossa Tesla-bilar och Fastighetsanställda har slutat städa. 

Till och med Musikerförbundet har gett sig in i kampen och har krävt att Sveriges Television ser till att musikströmningstjänster stoppar möjligheten att lyssna på musiken från serien Historien om Sverige i Teslabilarnas mediaspelare.

LÄS OCKSÅ: Kollektivavtal och strejk – så funkar det

Nu varslar också Byggnads om sympatiåtgärder mot Tesla. Från 28 november stoppas alla servicearbeten och byggnationer i Teslas serviceverkstäder om inte ett kollektivavtal har tecknats.

“För Byggnads är det självklart att stödja IF Metall i den här frågan”, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads i ett pressmeddelande. 

“Vi kan aldrig acceptera att vissa företag anser sig stå över det system som garanterar både villkoren för de anställda och konkurrensneutralitet mellan företagen.“

Metall trappar också upp sina åtgärder och från nästa fredag tar de ut bolaget Hydro Extrusion i Vetlanda. Hydro Extrusion tillverkar alluminiumprofiler som Tesla-bilarna behöver till sitt krockskydd. 

“Utan den detaljen kan man inte leverera bilen”, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare för IF Metall till Dagens Arbete.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer