Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Mathem går ihop med norska Oda

Karl Munthe-Kaas, Oda och Johan Lagercrantz, Mathem

Breakits avslöjande bekräftat – svenske vd:n tar ett steg ner.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

E-handlaren Mathem har gjort svidande förluster och slukat kapital i många år. Nu går bolaget ihop med den norska branschkollegan Oda. Något Breakit kunde avslöja redan i förra veckan

Oda och Mathem har båda Kinnevik som storägare. Kinnevik har investerat över 3 miljarder i bolagen, men värderingen av dem når inte ens upp till hälften av det i dagsläget. 

Enligt vad Breakit erfar har det skissats på en sammanslagning under en längre tid. Det finns uppenbara synergier, inte minst på tekniksidan. 

Svenske vd:n tar ett steg ner

En av Odas grundare Karl Munthe-Kaas kommer att leda den nya företagsgruppen. Mathem och Oda kommer att drivas som landsorganisationer där den svenska delen kommer att ledas av Mathems nuvarande vd Johan Lagercrantz tillsammans med André Knüppel från Oda. Johan Lagercrantz nya titel blir Managing director för Mathem.

"Samgåendet innebär att vi nu får en helt annan skalbarhet och kan växla upp effektiviteteten ytterligare tack vare Odas världsledande logistikplattform, och på så vis vässa vårt kunderbjudande ännu mer, framförallt när det gäller pris och kvalitet", säger Johan Lagercrantz i ett pressmeddelande.

Vill bli störst i Europa

"Vi på Oda är otroligt exalterade över att gå samman med Mathem och växla upp vår resa mot att bli Europas största och mest effektiva mataffär på nätet", säger Karl Munthe-Kaas.

"Skalbarheten i våra två bolag tillsammans kommer att sätta en ny standard för kvalitet, effektivitet och kundupplevelse".

Så sent som i samband med bokslutet i juni sa Johan Lagercrantz att Mathem ska gå med vinst under 2024, detta trots att bolaget har bränt rejält med pengar de senaste åren. Förra året uppgick förlusten till 1,5 miljarder kronor och under 2021 låg förlusten på 500 miljoner kronor.

Nu skjuts vinstmålet upp ett år och enligt vad Johan Lagercrantz säger till Dagens Industri är planen att Mathem ska gå med vinst 2025. 

Svenska grundarna har lämnat

Mathem grundades av paret Tomas Kull och Karolin Kull för snart 18 år sedan. Duon lämnade bolaget 2019. Utöver Kinnevik ägs Mathem idag av bland andra Axfood som blev näst största ägare i samband med att Mat.se blev uppköpta av Mathem.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer