Sök

Knut Frängsmyr lämnar vd-rollen på Avanza – efter en vecka

Avanzafintech

Knut Frängsmyr, ny vd på Avanza. Foto: Press

Matilda Andersson Martin Hävner

Knut Frängsmyr klev på rollen som vd för Avanza för en vecka sedan – men tvingas redan lämna.

"Tråkigt och oväntat".

Klarna-veteranen Knut Frängsmyr klev på vd-rollen för nätmäklaren för en vecka sedan. På måndagskvällen kom beskedet att han tvingas lämna.

Beslutet tas efter en dialog med Finansinspektionen, FI, där tidigare böter i samband med en ombyggnation av Knut Frängsmyrs privatbostad spelat en roll, enligt nätbankens pressmeddelande på måndagskvällen. Bakgrunden är att FI gör en ledningsprövning när det gäller företag som står under myndighetens tillsyn. 

Knut Frängsmyr, som är jurist i botten, skulle efterträda Rickard Josefson som i april meddelade sin avsikt att lämna vd-rollen för nätbanken under 2023. Han hade då styrt banken sedan 2017.

I början av september kom beskedet att Knut Frängsmyr hade rekryterats.

”Tidigt i processen med att hitta en ny vd för Avanza slog vi fast att vi letar efter en person som har bank i ryggraden, tech i huvudet, kund i hjärtat och förändringskraft i armar och ben. Knut personifierar i allt väsentligt den profilen", sa Avanzas ordförande Sven Hagströmer vid den tidpunkten.

Bara någon vecka senare rapporterade Dagens Industri att Knut Frängsmyr var inblandad i en tvist med Solna stad som handlade om att en villa till delar hade rivits i strid mot bygglovet. 

Den här tvisten hade han inte berättat om under rekryteringsprocessen. Han berättade om ärendet för Avanza först efter Di hade kontaktat honom och ställt frågor om saken. 

”Det här är inte bra, men det är inte avgörande. Du får behålla jobbet”, sa Avanzas ordförande Sven Hagströmer då till den tillträdande vd:n.

Men FI hade alltså en annan syn, och har nu indikerat detta för Avanzas styrelse. 

"Tråkigt och oväntat"

John Hedberg sitter i Avanzas styrelse och det är han som tar frågor om vd-rekryteringen i Avanza eftersom styrelseordförande Sven Hagströmer sitter på ett plan från USA till Europa. John Hedberg säger till Breakit att informationen om böterna blev kända för Avanza efter att ledningsprövningen hade inletts av Fi. 

“Vad som var ny information, som framkom via artikeln i Di, var omfattningen på det. Det vill säga att böter och sanktioner hade delats ut”, säger John Hedberg, när Breakit når honom.

Vad säger Knut Frängsmyr om det där? 

“Vi tycker alla att det är tråkigt och oväntat”.

Styrelsen i Avanza kommer omgående att återuppta rekryteringsprocessen för att hitta en ny vd.

Kan ni återanvända delar av rekryteringsprocessen eller är det att börja om från början?

“Nej, vi pratar inte om ruta ett på något sätt. Det är väl snarare så att vi återupptar slutfasen av den. Vi kommer att låta det ta den tid det tar för att hitta en lösning som är minst lika bra som den vi trodde vi hade”, svarar John Hedberg. 

Gunnar Olsson, operativ chef och vice vd tar över rollen som tillförordnad vd tills vidare.

”Det är beklagligt att vi nu får göra ett omtag i rekryteringsprocessen. Jag har samtidigt en stor tilltro till Avanzas ledningsgrupp som är stark och samtrimmad med en tydlig riktning", säger Sven Hagströmer, ordförande Avanza, i en skriftlig kommentar.

Han fortsätter:

"Gunnar Olsson är väl förberedd att ta över så det blir inte en alltför kännbar förändring i den bemärkelsen. Vi går nu vidare med högsta fart i den fortsatta rekryteringsprocessen”.

Sanktionsavgift på halv miljon

Knut Frängsmyr har haft flera chefsbefattningar på fintech- och betalningsbolaget Klarna, senast som operativ chef och vice vd. Han har också varit chefsjurist, både på Klarna och på MTG. 

Den aktuella villan i Solna köpte han 2017. Vid ett platsbesök upptäckte kommunen att bärande väggar på vissa våningsplan hade rivits och ersatts. Dessutom hade ett nytt våningsplan tillkommit under den befintliga källaren. Detta var inget som ingick i det gällande bygglovet och vidare renoveringar av villan förbjöds. Ägarna fick sanktionsavgifter på en halv miljon kronor, har Di rapporterat. 

”Jag har inte varit inblandad i husbygget eller processen på flera år. Jag och min dåvarande fru köpte huset för massor med år sedan. Hon drev projektet. Naturligtvis var jag inblandad, särskilt i början, men sedan mindre och mindre, och till slut skilde vi oss”, sa Knut Frängsmyr till Di i mitten av september. 

Läs mer