Tesla-svensk investerar i Resq Club – vill rädda överbliven mat

ResQ Clubs
Tesla-svensk investerar i Resq Club – vill rädda överbliven mat

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

En finsk startup som vill rädda överbliven mat tar in finansiering från Peter Carlsson, Martin Anderlind och riskkapitalbolaget Cleantech Invest. Nu lanseras tjänsten i Sverige.

För det första: Nej, det är inte en storkonkurrent till den digitala livsmedelsbutiken Matsmart som nu är på framfart.

Resq Club ska istället ta till vara på den överskottsmat som dagligen slängs på restauranger och fik. Kunderna får bland annat tillgång till färdiga take-away-måltider med 40-70 procents rabatt. 

Nu lanserar bolaget sin tjänst i Sverige och tar i samband med det in riskkapital från investmentbolaget Cleantech Invest samt affärsänglarna Peter Carlsson, tidigare chef på hajpade Tesla, och Martin Anderlind, grundare av bland annat Itrim.

“Vi är mycket nöjda över att vi fått med oss denna grupp av investerare. Cleantech Invest delar våra miljövärderingar och har samtidigt ett stort internationellt nätverk som redan varit till nytta för oss. Bara fyra månader efter vi startat tjänsten har vi redan över 17 000 registrerade användare som räddar tusentals måltider från soptippen varje vecka. Vi ser med stor spänning fram emot mottagandet på den svenska marknaden”, säger Tuure Parkkinen, VD ResQ Club.

Totalt investeras 3 miljoner kronor i bolaget. Hur stora ägarandelar affärsänglarna kommer att ta har ännu inte kommunicerats, men Cleantech Invest kommer att ta en ägarandel på 6,5 procent av bolaget. Via ett aktiebyte kommer bolaget även förvärva ytterligare 2,2 procent i ägande från befintliga investerare.

Dessa 2,2 procent värderas i affären till knappt en halv miljon kronor, vilket indikerar en bolagsvärdering på cirka 25 miljoner kronor.

”Restauranger har ofta 10-25 procent överskottsmat, en tydligt outnyttjad möjlighet för resursbesparing. Som tidigare caféägare och kock har jag själv dagligen slängt mängder av god och bra mat. Jag ser fram emot att både få uppleva ResQ Clubs fortsatta tillväxt och att nu kunna börja använda tjänsten här I Sverige”, säger Alexander Lidgren, vd på Cleantech Invest.

Tjänsten, som har över 17 000 registrerade användare, kommer nu att lanseras i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Läs fler artiklar
LÄS MER