Sök

Yubico gör stor förlust efter spac-affären: ”Svagare kvartal”

Yubico

Mattias Danielsson, Stina och Jakob Ehrensvärd.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Hajpade cybersäkerhetsbolaget blottar korten efter börsdebuten – med blandat resultat.
Bolaget gör stor förlust och omsättningen ökar måttligt i det svagare kvartalet.

Stina och Jakob Ehrensvärds cybersäkerhetsföretag Yubico debuterade på Stockholmsbörsen genom en fusion med Bures spac-bolag för ett par månader sedan. Ett halvår innan hade Stina Ehrensvärd meddelat att hon skulle lämna vd-posten för att istället bli “Chief Evangelist” på bolaget. Den tidigare operativa chefen Mattias Danielsson tog över vd-stolen. 

Nu har Yubico lämnat rapport för det första kvartalet sedan det klev in på börsen – med resultat som kan få ett blandat mottagande.  

Här är några hårda nedslag från delåret: 

  • Nettoomsättningen ökade med 4,4 procent till 410,7 miljoner kronor. 

  • Rörelseresultatet vände till minus 74,8 miljoner kronor, från en vinst på 73,6 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol. Jämförelsestörande poster uppgår till 93,9 miljoner – kostnader relaterade till sammanslagningen av spacbolaget ACQ och Yubico. 

  • Det justerade rörelseresultatet uppgår till 19,1 miljoner kronor, ner från 73,6 miljoner för samma kvartal förra året.  

I rapporten skriver Yubico att den lägre tillväxttakten jämfört med föregående år är relaterad till Amerika, och förklaras av förra årets exceptionellt stora order, som levererades huvudsakligen under det tredje och fjärde kvartalet. 

”Q3 är ett svagare kvartal avseende nettoomsättning, vilket påverkar lönsamheten trots den starka bruttomarginalen. Personalkostnaderna växer i takt med organisationen – 13 procents ökning av antalet anställda i slutet av perioden jämfört med föregående år”, skriver bolaget. 

Orderingången ökade med 19,4 procent i kvartalet och Q4 har startat starkt i det hänseendet, skriver vd:n Mattias Danielsson. 

”Orderingången under Q4 har börjat starkt, inklusive en order om 86 mkr från en av bolagets långsiktiga hightech kunder. Bolagets långsiktiga mål och guidningen för 2023, vilken kommunicerades i samband med halvårsrapporten 2023, kvarstår oförändrad.”

Läs mer