Sök

Han brände 170 miljarder på Wework: "Jesus var också missförstådd"

SoftbankWeWorkkontorshotell

Foto: Istock / TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Är detta den sämsta investeringen i tech genom tiderna?

IT-giganten Softbank förde över cirka 16 miljarder kronor till konkursade Wework – bara dagar före konkursen. Det avslöjar Financial Times och hänvisar till källor med insyn.

Enligt affärstidningens sammanställning har Softbank och dess techfond Vision fund därmed förlorat i runda slängar 170 miljarder kronor på det en gång hajpade kontorshotellet. Det innebär att satsningen på Wework kvalar in som en av de absolut sämsta techinvesteringarna genom tiderna. 

Softbank och Vision fund leds av Masayoshi Son, investeraren som gjort sig känd för att ta mer risk än någon annan.

Men den sista kapitalinjektionen i Wework – som skedde då det redan stod klart att bolaget skulle gå i konkurs – är ändå särskilt anmärkningsvärd. Enligt Financial Times handlar överföringen på 16 miljarder kronor om att Softbank tvingades hedra ett avtal med ett antal banker.

I praktiken hade Softbank gått i borgen för en kreditlina till Wework. Bankerna som gett ut lånet – Goldman Sachs, Mizuho och Deutsche Bank – krävde att pengarna skulle betalas in före konkursen – annars skulle även Softbank ha hotats av konkurs. 

Masayoshi Son har de senaste åren fått utstå hård kritik för sina techinvesteringar. 

Han har samtidigt gjort famösa uttalanden där han som svar på kritiken har citerat Star Wars-karaktären Yoda och sagt att Beatles inte heller var särskilt populära när de först startade.

När han pressades av finansanalytiker och investerare vid en telefonkonferens 2020 jämförde han sig med Guds son.

"Jesus var också missförstådd", sa han då

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer