Sök

Franska Mistral tog in en miljard efter en månad – nu värderas de till 23 miljarder

Mistral AIAI

Arthur Mench, vd för Mistral AI. Foto:TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Starkare start får man leta efter.

De hade bara funnits i fyra veckor när de fick in över 1 miljard kronor i en såddrunda. Nu har det franska AI-bolaget Mistral fyllt ett halvår och kan fira det med en värdering på motsvarande 23 miljarder kronor, skriver Financial Times

Det Mistral gör är att de har tagit fram en språkmodell inom AI som kan leverera prosa och kod inom bara några sekunder, skriver FT. Mistral-vd:n Arthur Mench var en av talarna på brittiska AI-toppmötet förra veckan, där han bjudits in jämte giganter som Microsoft, Google, Meta och OpenAI. 

Enligt källor till affärstidningen så är Silicon Valley-tungviktare som General Catalyst och Andreessen Horowitz med i en ny kapitalrunda på upp emot 400 miljoner euro, motsvarande en bit över 4 miljarder kronor, i vilken den nya värderingen väntas kunna landa på mer än 20 miljarder kronor.

Mistral-vd:n ville inte kommentera uppgifterna om nya pengar på plats på AI-toppmötet i London. 

Utöver tunga investerare så har Mistral också blivit en slags krona i verket för den franska presidenten Emmanuel Macron. Den typen av techbolag som Mistral representerar är definitivt mer sällsynta i Europa än i USA och Macrons ambition är att Europa på egen hand ska kunna odla AI-spelare för att inte hamna på efterkälken i den globala kapplöpningen. 

Mistrals befintliga VC-investerare säger att bolaget – trots de höga förväntningarna i samband med miljardrundan i juni – göra snabba framsteg.

Jeannette zu Fürstenberg är medgrundare av La Famiglia, som gick in supertidigt i Mistral. Hon tror att startup-bolaget kan bli ett ”eureka!” för Europa.

”Europa är så bra på att driva forskningen men väldigt dåliga på att fånga den kommersiella uppsidan”, säger hon. 

Läs mer