Sök

Strejken utvidgas – inga Tesla-bilar får lossas i svenska hamnar

TeslaKollektivavtal

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Får inte lossa eller lasta några bilar från det amerikanska elbilsbolaget.


Strejken mot elbilsbolaget Tesla växer. Från och med lunchtid blockerar alla svenska hamnar Tesla-fordon. Hamnarbetare får varken lossa eller lasta bilar från Elon Musks bolag.

Åtgärderna görs efter att LO-facket Transport, som varslat om sympatiåtgärder, fått indikationer på att Tesla försökte runda den blockad som var, i fyra svenska hamnar.

Fler LO-fack ger sig in i konflikten, som började i dotterbolaget TM:s verkstäder. LO-facket Fastighets hotar om blockad av allt arbete mot Tesla, vilket skulle innebära att inga av företagets lokaler skulle städas i städa företagets lokaler i Huddinge, Segeltorp, Umeå och Upplands Väsby. 

Nu varslar hamnarbetarna om en utökad blockad. Alla svenskar hamnar stoppas från att hantera Tesla-bilar från den 17 november om parterna inte kommit överens. 

LO-ordföranden Susanna Gideonsson har tidigare sagt att hon är beredd på driva Elon Musks elbilar ut ur landet

Tesla har nu också uttalat sig om den svenska strejken – som blivit en världsnyhet.

”Tesla följer svenska arbetsmarknadsregler, men har liksom många andra företag valt att inte ingå kollektivavtal. Vi erbjuder redan likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektiva förhandlingar och finner ingen anledning att teckna något annat avtal”, har företrädare för Tesla Sverige skrivit i en kommentar till TT.

Läs mer