Sök

Wework har ansökt om konkurs

WeWork

Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Värderas en gång i tiden till 500 miljarder kronor.

Berättelsen om Wework kan vara över. Kontorshotellet eller techbolaget (beroende på vem man frågar) – som vid peaken värderades till 47 miljarder dollar, motsvarande runt 500 miljarder kronor – har ansökt om att gå i konkurs enligt "chapter 11" i USA, skriver Wall Street Journal. Det kan jämföras med att ansöka om rekonstruktion i Sverige.

Vi skrev redan förra veckan att Wework var på väg att lämna in sin konkursansökan. Sedan dess har aktien störtat på New York-börsen. Bolaget har sedan peaken 2021 tappat nästan 98 procent av sitt värde. 

”Jag är djupt tacksam för stödet från våra delägare medan vi tillsammans stärker vår kapitalstruktur och skyndar på processen genom en rekonstruktion”, kommenterar vd:n David Tolley

Konkursansökan gäller för den amerikanska och kanadensiska verksamheten, skriver CNBC. Bolaget har verksamhet över hela världen, bland annat i Stockholm, på Malmskillnadsgatan. Vad som händer med den efter konkursansökan återstår att se. 

Grundaren Adam Neumann har sedan länge lämnat bolaget. Han hann sälja av aktier för en rejäl hacka. 

Wework var ett kontroversiellt bolag, vilket inte förmildrades av en dokumentärfilm för ett par år sedan som bland annat visade hur ledningen införde obligatoriska festivaler för medarbetarna. Bolaget är i praktiken bara en uthyrare av kontorsyta men det beskrevs i pitchar mot investerare som ett innovativt techbolag och ett community.

Trots kritiken och floppen med Wework har Adam Neumann fått in miljardbelopp i riskkapital till en ny startup.

Artikeln uppdateras.

Läs mer