Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Segern mot Klarna triggar facken – siktar in sig på Spotify

Spotifys vd Daniel Ek. Foto: TT

I fredags kväll kom beskedet från Klarna: Bolaget går med på att teckna kollektivavtal. Nu kommer dock nästa fas i konflikten mellan techbolag och fack.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Nu hoppas facken att utvecklingen på Klarna ska ha en ”positiv spridningseffekt”. Det finns framför allt ett annat svenskt techbolag i kikarsiktet: Spotify. Det skriver TT

Spotify började förhandla med Unionen och Sveriges Ingenjörer i våras men utan att de ledde fram någonstans. Det hela rann ut i sanden i augusti. En anledning tros vara att för få av Spotifys anställda helt enkelt är anslutna till facket. 

”Det pågår aktivitet i att värva fler medlemmar och bygga upp en lokal facklig styrka”, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

Han säger att facken helt enkelt inte kommit lika långt med Spotify, som med Klarna. 

”Vi får se när vi har kommit så långt i arbetet att vi eventuellt kommer till samma ställningstagande som med Klarna, och vidtar stridsåtgärder mot Spotify.”

Klarna tecknade inte Unionens kollektivavtal, utan skrev under ett kollektivavtal med Bankinstitutens arbetsgivarorganisation

”Det känns ju lite pinsamt, både för facken och Klarna, att vi sex månader in i den här processen inte reflekterat över det faktum att vi är en bank och reglerad verksamhet där det är väldigt speciella villkor som gäller”,  sa Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski till Studio Ett igår.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer