Sök

Strejken avblåst – Klarna tecknar kollektivavtal

KlarnaKollektivavtal

Sebastian Siemiatkowski och Martin Wästfelt. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Beskedet kom sent på fredagskvällen.

Det blir ingen strejk på betaljätten Klarna. Sent på fredagskvällen kom beskedet från parterna om att Klarna tecknat kollektivavtal som kommer att gälla från årsskiftet.

“Jag är glad att vi träffat ett avtal som kombinerar Klarnas snabbrörlighet med den svenska modellens tydlighet", säger Sebastian Siemiatkowski i ett pressmeddelande. 

"Vårt fokus i förhandlingarna har varit att säkra operativ frihet, att fortsatt kunna fatta snabba beslut och fortsätta odla vår unika och framgångsrika kultur, som tusentals medarbetare uttryckt sin uppskattning för i veckan."

Det var i slutet av oktober som fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer lämnade förhandlingarna om ett kollektivavtal på Klarna.

“Klarnas besked är att de, av för oss obegripliga skäl, inte vill teckna avtal. De tycker att ett kollektivavtal försvårar medarbetarinflytande, vår ingång är precis tvärtom”, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen då.

Istället varslade fackförbunden om strejk som skulle inledas under nästa vecka. Veckan efter skulle även ytterligare företag tas ut i strejk för att ytterligare öka trycket. 

Men det behövdes alltså inte utan efter medling har nu facket och Klarna kommit i mål. 

"Jag är övertygad om att vi kommer att dra nytta av det här avtalet och att Klarna kan bidra till att göra den svenska modellen starkare från insidan”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Martin Wästfelt på Unionen är såklart också nöjd med att ett kollektivavtal nu kommer på plats.  

"Att Klarna till slut tecknat ett avtal visar att det är ett modernt företag med schyssta villkor och att man bryr sig om sina anställda, jag är glad för medlemmarnas skull”, säger han i pressmeddelandet.

Från och med 1 januari kommer Klarna vara medlemmar i BAO, Bankinstitutens arbetsgivareorganisation, och omfattas därmed av kollektivavtal mellan BAO och Finansförbundet, Sveriges Ingenjörer och Akavia.

“Det allra viktigaste för oss har varit att medlemmarna ska få inflytande på arbetsplatsen", säger Sen Kanner, ordförande för Unionens klubb på Klarna.

"Klubben ser fram emot att samarbeta med ledningen för att göra Klarna till en ännu bättre arbetsplats”, säger Sen Kanner, ordförande för Unionens klubb på Klarna.

LÄS OCKSÅ: Så funkar kollektivavtal

Läs mer