Sök

Norrsken ska stötta afrikanska startups – tar in över 2 miljarder

Norrsken VCriskkapital

Lexi Novitske, Ngetha Waithaka och Natalie Kolbe.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Norrsken satsar på afrikanska startups. Ska bli investerarankare när pengarna sinar.

Nu tar Norrsken 22 in över 2 miljarder kronor till en ny fond.

Norrsken 22 är namnet på Norrskens panafrikanska VC-firma. Nu har riskkapitalbolaget med fokus på afrikanska startupbolag tagit in 205 miljoner dollar, motsvarande 2,3 miljarder kronor, till en ny tillväxtfond, rapporterar Techcrunch som tillägger att det är mer än det initiala målet. 

Bakom Norrsken 22, som funnits i nästan två år, står Norrsken-grundaren Niklas Adalberth och Hans Otterling tillsammans med Norrsken 22:s partners Natalie Kolbe, Ngetha Waithaka och Lexi Novitske. VC-firman har team i Nigeria, Sydafrika, Kenya och Ghana. 

Fonden lanserades i januari förra året och stängde då en runda på över 1 miljard svenska kronor, varav mer än hälften kom från ett konsortium bestående av 30 globala grundare av enhörningar,  däribland Zettle-grundaren Jacob de Geer, Skype-grundaren Niklas Zennström och Delivery Heros medgrundare Niklas Östberg

Norrsken 22 föddes i en tid då riskkapitalet flödade. Det senaste året har inneburit en rejäl åtstramning på kapitalmarknaden. Om man tar kontinenten Afrika som exempel så märks det tydligt. Förra året växte investeringarna från VC-bolag till afrikanska startupbolag till 67 miljarder kronor. I år ligger de hittills på mellan 28 och 38 miljarder, skriver Techcrunch.

Norrsken 22 fokuserar på områden som fintech, edtech och medtech. Hittills har man gjort fem investeringar, däribland i banktjänsten TymeBank, B2B-plattformen Sabi och id-lösningen Smile Identity. Målet är att investera i runt 20 startup-bolag. 

”Det här är startup-bolag som letar efter en investerare som kan skriva en stor check och följa upp och agera ankare i fler rundor. Det har blivit väldigt viktigt, särskilt nu när likviditeten har blivit något stramare på kontinenten”, säger Natalie Kolbe. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet!

Läs mer