Sök

Nakd varslar – 80 tjänster ska bort när bolaget måste spara

Nakde-handel

Mattias Jacobsson är vd på Nakd. Foto: Press

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

E-handlaren och klädbolaget Na-kd ska spara 150 miljoner kronor – och säger upp närmare 30 procent av personalen.

”Det är tufft på alla sätt och vis men samtidigt nödvändigt”, säger vd:n Mattias Jacobsson till Dagens Industri.

Nakd tar till med ett besparingsprogram som bland annat innebär att stora delar av personalstyrkan får gå, rapporterar Dagens Industri. 

Över 80 personer påverkas. Det kan jämföras med förra årets uppsägningar på bolaget då 22 fick lämna sitt jobb. 

”Det är tufft på alla sätt och vis men samtidigt nödvändigt. Na-kd har fantastisk potential, men man har trampat snett i specifika frågor. Nu behöver vi fokusera på rätt saker, och kostnadsreduktionsprogrammet är en del i resan”, säger den nytillträdde vd:n Mattias Jacobsson till Dagens Industri. 

Genom de tidigare åtgärderna lyckades bolaget nå en operationell lönsamhet på ebitda-nivå under det andra kvartalet i år, men enligt vd:n är lönsamhet på ebitda-nivå tyvärr inte tillräckligt.

“Nu måste vi ta nästa steg på lönsamhetsresan och visa svarta siffror efter finans- och avskrivningskostnader”, säger han. 

”Det gör ont och är väldigt tråkigt att behöva släppa otroligt kompetenta och engagerade medarbetare, men är tyvärr nödvändigt för att förbättra bolagets långsiktiga konkurrenskraft. Men sparpaketet handlar inte bara om personalkostnader, utan även om att konsolidera it, logistik och frakt. Det måste bli mer strömlinjeformat och således effektivare.”

Han räknar med att åtgärderna kommer att ge en förbättring på rörelseresultatet med 150 miljoner kronor fram till den 31 december 2024.  Hur året i år slutar går ännu inte att säga, utöver att det blir röda siffor.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer