Sök

Investerarna drog sig ur – nu tvingas Icambio i konkurs

IcambioKonkurs
Arne Hansen, vd och grundare Icambio. Foto: Press

Arne Hansen, vd och grundare Icambio. Foto: Press

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Icambio skulle hjälpa företag att sänka sina kostnader för valutaväxling. Nu går bolaget i konkurs – en månad efter att det tagit in 5 miljoner kronor i riskkapital.

“De pengar vi hade blivit lovade i emissionen drogs tillbaka av investerare. Vi befann oss då i en obeståndssituation”, säger Arne Hansen.

Uppstickaren Icambio gav sig in på fintech-arenan med affärsidén att hjälpa företag att sänka sina kostnader för valutaväxling rejält. Det skulle bolaget göra genom den egenutvecklade plattformen.  

Så sent som i slutet av september gjordes en nyemission. 5 miljoner kronor plockades in i riskkapital från investerare som Klas Ljungkvist, tidigare teknikchef på Nordnet och SBAB.

"Kapitalet ska användas till säljaktiviteter och till att bibehålla den stabila compliance och teknikplattform som bolaget byggt upp”, sa grundaren och vd:n Arne Hansen då.   

Men nu har Icambio inlett konkurs, enligt handlingar från Västmanlands tingsrätt. 

Enligt konkursansökan är det bolaget som skickat in ansökan. Vidare står det att grunden för ansökan är att bolaget saknar medel för att reglera sina skulder, vilket inte endast är tillfälligt.

I en kommentar till Breakit skriver Arne Hansen att styrelsen tillsammans med ägarna gick igenom alla möjliga alternativ och det fanns ingen annan utväg.

“De pengar vi hade blivit lovade i emissionen drogs tillbaka av investerare. Vi befann oss då i en obeståndssituation. Vi kommer bistå konkursförvaltaren så gott det går att sälja delar av bolaget”, skriver Arne Hansen. 

Han skriver även att  “då fintech och att utmana den traditionella sektorn är mitt kall får jag se detta som ett steg på denna resan.”

Konkursförvaltaren Niklas Emthén säger till Breakit att det som hänt, liksom för många andra techbolag, är att det har blivit svårt med ny finansiering.

“Utifrån vad jag vet hittills så var man precis i en fas där man skulle börja ha betalande kunder, men det behövdes ytterligare kapital och det gick inte att få tyvärr”, säger Niklas Emthén.

”Nu blir mitt fokus på att försöka sälja plattformen”, säger han. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer