Sök

Mitt i striden mot facket – Klarna flyttar på 500 anställda: “Hanteringen har varit absolut fruktansvärd”

Klarnafintech

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

I slutet av sommaren flyttades 250 anställda från bolaget. Nu är det dags igen – och den här gången berörs så många som 500 personer, enligt uppgifter till sajten Sifted.


Ledningen på Klarna har ovanligt mycket att stå i. 

Utöver att mejsla fram en strategi i den pågående striden mot svenska fackförbund skär bolaget ner på antalet anställda inom kundservice och vissa andra funktioner. 

En första omgång genomfördes i slutet av sommaren när 250 medarbetare inom kundtjänst flyttades till underleverantören Foundever. 

Nu görs en andra runda och den omfattar dubbelt så många, rapporterar Sifted på fredagen. 

Techsajten, som hänvisar till Klarna-dokument och källor med insyn, skriver att Klarna kommer att outsourca motsvarande 500 tjänster och dessa anställda kommer att erbjudas anställning hos nämnda Foundever samt hos Accenture. 

Medarbetare i Sverige berörs, och så även i Finland, Tyskland, Italien, USA, med flera länder, enligt Sifted. Förflyttningarna ska ske så snart fackliga samtal har genomförts på “vissa marknader”, enligt vad som uppges i de interna dokumenten. 

De team som kan påverkas av förändringarna jobbar inom flera olika områden. Utöver kundtjänst handlar det om “Anti-Money Laundering & Counter Terrorist Financing”, “Partner Operations & Product”, “User Account & Fraud Prevention” samt “Payment Methods”. 

De berörda ska enligt uppgifterna ha blivit kallade till ett möte tidigare i veckan. Personer på bolaget som Sifted har pratat med är kritiska till hur Klarna har informerat och hanterat det hela. 

“Hela hanteringen har enligt mig varit absolut fruktansvärd. Många frågor som vi hade har lämnats obesvarade, det finns så mycket osäkerhet”, säger en källa inifrån fintechbolaget. 

En bonus motsvarande två månadslöner kommer att betalas ut till de anställda som nappar på förflyttningserbjudandet. De som inte vill flytta får se sig om efter andra uppgifter eller arbetsgivare. Tjänsterna kommer inte att finnas kvar inom Klarna, skriver Sifted. 

“Det känns inte som att vi har något val, om man ska flytta till det här nya bolaget eller inte”, säger en anställd. 

Läs mer