Sök

Tesla-strejken trappas upp – nu ska bilarna stoppas i hamnarna

TeslaElbil

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Strejken inleddes vid midnatt på Elon Musks bilbolag och har trappats upp under dagen.
LO-förbundet Transport lägger ett sympativarsel som innebär att inga Tesla-bilar kommer att få lastas av i svenska hamnar.

IF Metalls medlemmar som jobbar på elbilsbolaget Teslas verkstäder i Sverige har gått ut i strejk. Strejkåtgärderna trädde i kraft klockan 00.01 i natt. 

Konflikten gäller kollektivavtal och ungefär 130 medarbetare berörs på sju orter.

“Under ett möte på tisdagen, i närvaro av medlare från Medlingsinstitutet, var företaget tydliga med att de står fast vid beskedet att inte teckna kollektivavtal”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä i ett pressmeddelande.

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson säger att konflikten inte bara handlar om löner, pensioner och försäkringar men också att stå upp för den svenska modellen. 

Fackets företrädare har skrivit en debattartikel i Aftonbladet där de är kritiska mot Elon Musks elbilsbolag. 

"Säger man sig på riktigt värna hållbarhet duger det inte att ignorera den sociala hållbarheten genom att dumpa villkoren för sina anställda och bidra till skev konkurrens i Sverige", skriver de. 

Upptrappning

Vid lunchtid har konflikten trappats upp, rapporterar SR Ekot. LO-förbundet Transport har varslat om sympatiåtgärder som innebär att inga Tesla-bilar kommer att få lastas av i svenska hamnar. 

"Det blir stopp för Tesla-bilar in i Sverige", säger Transportarbetarförbundets ordförande Tommy Wreeth.

Han säger att det brukar anlöpa två till tre fartyg lastade med bilar varje vecka. Bilar av andra modeller än Tesla kommer att lastas av.

Uppgifter om repressalier

Enligt IF Metalls ombudsman Peter Lydell ska anställda ha hotats av repressalier, som att få sparken eller uteslutas av optionsprogrammet, om de deltar i konflikten, skriver Dagens Arbete

"Det här ser vi som en föreningsrättskränkning", säger han.

Det ska också finnas uppgifter om att Tesla Norden planerar att flytta runt personal för att kringgå strejken, enligt Dagens Arbete.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer