Sök

Efter succérapporten: Daniel Ek säljer aktier – igen

Spotify

Så mycket tjänar anställda på Spotify i lön. Foto: TT/Press/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Han gjorde det i somras och nu gör han det igen.

Daniel Ek säljer aktier i Spotify för miljoner. Många miljoner.

Det är via ett meddelande som skickats till den amerikanska finansmyndigheten SEC som det framgår att Daniel Ek tänker sälja (i skrivande stund har sannolikt redan sålt) 400.000 aktier i ljudstreamingbolaget han grundade för cirka 17 år sedan.

Spotify-akiten har gått starkt under 2023 med en uppgång strax över 100 procent. Bara i tisdags, efter bolagets överraskande vinstrapport för det tredje kvartalet, gick kursen upp 11 procent. 

Aktien handlas nu kring 170 dollar och det betyder att den post som Daniel Ek vill sälja är värd i runda slängar 68 miljoner dollar, eller runt 760 miljoner kronor. 

Aktieposten till salu fick Daniel Ek via bolagets incitamentsprogram sommaren 2020, enligt anmälan till SEC. 

Det är inte första gången Spotify-grundaren säljer aktier. I somras avyttrade han 675.000 aktier för cirka 1 miljard kronor. 

"Som en del av sin långsiktiga finansiella planering säljer Daniel Ek några av sina aktier i Spotify. Försäljningen kommer att motsvara en begränsad del av Daniel Eks innehav i företaget”, sade en talesperson för bolaget vid den tidpunkten. 

Det är formellt Daniel Eks cypriotiska bolag D.G.E Investments som står som säljare. Bolaget kontrolleras helt av Daniel Ek och han ägde drygt 31 miljoner aktier i Spotify vid årsskiftet.

Läs mer