Sök

OS-medaljören Peder Fredricson kliver in i horsetech-startupen Ryde Equestrian

BhoofRyde Equestriane-handel

OS-ryttaren Peder Fredricson, Bhoof, och Rydes vd Karin Falkemo tillsammans med sina respektive team. Foto: Press

Matilda Andersson

Matilda Andersson

Nyhetschef

Två nya startups rider in i techvärlden – med gemensamt fokus på att utveckla utrustningen inom hästsporten.

Hösten 2021 gjorde vi på Breakit en horsetech-kartläggning. “Det är en sjukt spännande och växande bransch som man borde våga titta närmare på”, sa Jessica Mattsson, partner på Eequity, som då bland annat investerat i PS of Sweden (ett år senare köpte de majoriteten av bolaget från grundaren).

Den svenska hästnäringen har länge varit en jättebransch som omsätter tiotals miljarder kronor – och nu vill techvärlden vara med och ta del av kakan.

Under den tid som gått sedan vi publicerade vår kartläggning har det blivit fler och fler (och ännu fler) artiklar om horsetech – om allt från e-handlare som helt fokuserar på ridkläder, appar som ska få ryttare att prestera bättre, hästspel till specialfoder och Blocket för hästar. En av höstens mest lästa intervjuer är den med Maya Delorez-grundaren Madelene Törnblom som beskriver hästcommunityt som gigantiskt: “Det är ingen som har fattat det förrän nu, eller hur stort engagemang de som håller på med hästar har.”

För en som är lite rädd för stora djur på fyra ben kan det vara svårt att faktiskt ta in hur stor hästbranschen är, men för de som är inne i den är det en självklarhet. Och även om flera av bolagen i branschen fortfarande kämpar med lönsamheten, så fortsätter nya startups att göra entré.

OS-medaljören kliver in

Den här gången handlar det om två nya startups: Ryde Equestrian och Bhoof. Ryde Equestrian, med vd:n Karin Falkemo i spetsen, ska ha fokus på innovation och produktutveckling inom ridsporten, och lanseringen frontas av avancerade stigbyglar som släpps i samband med Stockholm Horse Show senare i år.

Men redan nu har bolaget lyckats säkra färska miljoner – från OS-medaljören Peder Fredricson som via nämnda Bhoof går in med 6 miljoner. 

“Vi känner att vi har mycket gemensamt med Bhoof, inte minst vår vision för att använda innovation för att hjälpa ridsporten in i framtiden”, säger Karin Falkemo i ett pressmeddelande.

"Investeringen syftar till att accelerera bolagsbyggande och fortsätta vara ett progressivt utvecklingsbolag inom ridsporten".

Bhoof förklaras som "en rörelse baserad på Peder Fredricsons filosofi om förbättring" – vad som krävs för att nå sina mål. Bolaget ska både släppa egenutvecklade produkter men också samarbeta med andra. Bland delägarna finns utöver Peder Fredricson namn som Daniel Sachs, Charlotte Söderström och Catherine Ehrensvärd. Investeringen i Ryde beskrivs i ett pressmeddelande som ett led i Bhoofs innovationsstrategi.

“Bhoof är en möjlighet att göra mina insikter kring ridning, hästarna och utrustningen tillgängliga för andra som har ambitioner att bli bättre. Det hela grundar sig i min egna strävan att alltid utvecklas, där jag konstant justerar och utvecklar utrustningen och mitt eget arbetssätt med hästarna för att nå bättre resultat”, kommenterar Peder Fredricson.

Bhoof lanseras i början av 2024.

Det här är en artikel från vårt flöde med alla nyemissioner i onoterade startups. Vill du läsa om fler kapitalanskaffningar? Klicka här

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer