Nu bryter Sam Nurmi tystnaden kring hemlighetsfulla Dooer

Dooer
Nu bryter Sam Nurmi tystnaden kring hemlighetsfulla Dooer

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Entreprenören Sam Nurmi, som nyligen sålde sitt bolag Pingdom för närmare en halv miljard kronor, vill skaka om i bokföringsbranschen. Nu avslöjar han nya detaljer om sin nya digitala storsatsning.

I höstas kunde Breakit avslöja att entreprenören Sam Nurmi, som grundat framgångsrika bolag som Loopia och Pingdom, drog in närmare en halv miljard kronor när han sålde det digitala analysbolaget Pingdom till amerikanska Solarwinds.

Pengar som delvis återinvesterats i den nya och hemlighetsfulla bokföringsstartupen Dooer.

Exakt vad Dooer har för planer har Sam Nurmi hittills inte velat avslöja, men att det rör sig om en tekniktung startup som vill automatisera bokföringsprocessen med hjälp av så kallad artificiell intelligens har framgått. Både enligt källor till Breakit och via bolagets då relativt fåordiga sajt.

Att det är en storsatsning har också framgått med tydlighet – Sam Nurmi köpte nyligen upp hela utvecklarfirman Agigen och dess tio anställda enbart för att biffa upp utvecklarteamet. Exakt hur stor affär det rörde sig om har parterna inte velat kommentera.

Nu har Dooer och Sam Nurmi dock beslutat sig för att ta bladet från munnen – åtminstone delvis. För Breakit avslöjar bolaget nu att man planerar att ta upp kampen med bokföringskonkurrenter som Visma, Fortnox och Wint, snarare än att enbart leverera en mjukvara till befintliga bokföringsföretag.

”Vi insåg rätt tidigt att det inte skulle räcka med att bygga en mjukvara för att ändra bokföringsbranschen. För att skapa den ultimata lösningen och upplevelsen för landets företagare behövde vi också bli en byrå”, skriver grundaren Sam Nurmi i ett mejl.

Enligt Sam Nurmi är målsättningen att bokföring framöver ska gå på ”autopilot”. Bland annat kommer deras teknik göra det möjligt att per automatik matcha bankhändelser mot kvitton och fakturor, vilket innebär att du själv inte behöver fylla i vad du har köpt eller vilken typ av utlägg du har gjort. Om du äter en representationslunch matchas det exempelvis mot din kalender, vilket innebär att du som slutanvändare inte ska behöva fylla i någon ytterligare information.

”Vi på Dooer är själva företagare och genom åren har vi förundrats både över varför bokföring måste vara så omständligt och varför bokföringsbranchen inte utvecklats mer”, säger han.

Tanken är även att all digital information som kommer in från användarna ska bokföras automatiskt, snarare än att en redovisningsekonom själv läser av kvitton.

På så sätt hoppas bolaget kunna göra bokföring billigare för slutanvändaren.

”Målet är att vi, genom att gå först, förhoppningsvis kan visa vägen för branschen, likt Tesla har gjort för övriga bilindustrin.”

Idag arbetar 35 personer på Dooer. Hur mycket pengar som hittills har investerats i bolaget vill Sam Nurmi inte kommentera, men att det rör sig om mångmiljonbelopp råder det ingen tvekan om.

Sam Nurmi har avböjt att ställa upp på en telefonintervju, men besvarar några av Breakits följdfrågor via mejl. 

Ni är inte ensamma om att vilja digitalisera bokföringsprocessen. Hur ser ni på konkurrensen?

”Det faktum att det finns andra konkurrenter som vill automatisera bokföring visar bara på att branschen är mogen för förändring. Dooer är till för företagaren, till skillnad från dagens program och byråer som ofta riktar sig till ekonomen. Det är alltid svårt för en bransch att utmana sig själv. Vi kommer från techvärlden och tyngs inte av gamla processer och tankesätt från bokföringsbranschen. Vi har helt enkelt en större andel utvecklare än våra byråkonkurrenter. Det gör att vi kan satsa fullt ut på att utveckla artificiell intelligens, hålla ett högt tempo och automatisera bokföringen för våra kunder.”

Inledningsvis var känslan att ni siktade på att automatisera hela bokföringsprocessen. Har ni tvingats backa från den ambitionen, i och med att ni nu ser er som en bokföringsbyrå?

”Vi har inte backat från vår ursprungliga målsättning - snarare har vi utvidgat den. Vårt mål är att förändra en hel bransch och skapa den bästa kundupplevelsen när det kommer till bokföring. Det kräver en helhetslösning, därför satsar Dooer på att automatisera hela bokföringsprocessen.  Vi vill att det ska bli mycket lättare att vara företagare i Sverige - i framtiden hoppas vi att man ska titta tillbaka och undra vad branschen höll på med och varför bokföringen inte automatiserades tidigare."

Bolaget har ännu inte släppt sin tjänst eller någon lanseringsdatum, men har via sin sajt öppnat upp för beta-anmälningar.

Läs fler artiklar
LÄS MER