Sök

Swappie gick upp i rök – jagas av både Bolagsverket och Kronofogden

SwappieMobiltelefoner

Swappies vd Sami Marttinen. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Det finska mobilbolaget Swappie har gjort succé med sina uppfixade Iphones och har tagit in miljarder från bland annat Verdane.

Men i Sverige jagas bolaget av myndigheterna. Bokslutet saknas och småskulderna har gått till Kronofogden.

Swappie, ett finskt bolag som lagar och säljer renoverade Iphones, och som gör mycket reklam i Sverige jagas bokstavligt talat av Kronofogden. Varken Kronofogden eller Bolagsverket kan få tag i bolaget eller någon som representerar bolaget, skriver Expressen

Bolaget som grundades av Sami Marttinen och Jiri Heinonen finns i 25 länder och har hundratals anställda. Bara i fjol tog bolaget in 1,2 miljarder kronor i en kapitalrunda som leddes av riskkapitalbolaget Verdane. 

Jakten gäller det svenska AB:t. Bolagsverket söker bolaget eftersom det inte lämnat in någon årsredovisning för 2022, trots att tidsfristen gått ut med råge. Flera förseningsavgifter har skickats, den senaste i dagarna. Bolagsverket uppger för Expressen att ett problem är att man inte kan hitta en delgivningsbar person för Swappie. 

Avgifterna har inte betalats utan gått till Kronofogden. Även där är det som att bolaget gått upp i rök. Och då handlar det inte om några stora summor för ett bolag som Swappie – utan strax under 35.000 kronor som Swappie AB ska betala. 

Två misslyckade utmätningsförsök har gjorts, det senaste 1 september i år. 

”Då kunde vi inte göra någon utmätning hos företaget för att vi inte fått kontakt med bolagets företrädare”, säger Jerker Melander på Kronofogden till Expressen.

Även Expressen har sökt Swappie. Tidningen har till slut fått en kommentar från bolagets svenska PR-kontakt. 

”De (det vill säga moderbolaget, reds anm.) berättade att Swappie AB är försenade med årsredovisningarna på grund av administrativa orsaker”, lyder svaret. 

Skulderna hos Kronofogden förklaras av att de ska ha skickats till fel adress och att betalningarna kommer att ske i detta nu, fortsätter presskontakten. 

Läs mer