Sök

Krisen i Stampen akut – ansöker om rekonstruktion

Stampen

Stampen ansöker om rekonstruktion. FOTO: TT

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Digitaliseringen skördar offer i mediebranschen. Nu ansöker Stampen om rekonstruktion.

Breakit har tidigare berättat om mediekonceren Stampens ekonomiska problem. Vidlyftiga affärer och en oförmåga att ställa om till digitala affärer har dränerat bolagets ekonomi. Stampen har under flera år varit beroende av sin bank för överlevnad. 

Nu ansöker Stampen om rekonstruktion, vilket är ett sätt att försöka rädda bolaget från konkurs.

"Det handlar om att rädda 3.000 jobb", säger koncernchefen Martin Alsander till Sveriges Radios Ekot, som sänder direkt med anledning av den medie-historiska händelsen. 

Stampens flaggskepp är tidningen Göteborgs-Posten. Koncernen omsatte 3,3 miljarder kronor i fjol och har drygt 3000 anställda. Förutom en rad västsvenska tidningar äger Stampen tryckerikoncernen V-TAB, flera kommunikationsbyråer samt communityt Famljeliv som enligt uppgift ska säljas.

Breakit avslöjade i november att Stampen tvingats dra tillbaka en emission av en företagobligation på 500 miljoner kronor. Orsaken var att intresset från de tillfrågade investerarna var för lågt. När emissionen drogs tillbaka hade Stampen ända sedan våren 2015 försökt få in pengarna med hjälp av investmenbanken ABG.

Stampen bekräftar i dag i ett pressmeddelande att en rad försök att skaffa kapital har misslyckats.

"Stampen har arbetat med olika finansieringslösningar för att lösa situationen, men den samlade skuldsättningen har gjort det omöjligt att attrahera nytt kapital till verksamheten", skriver bolaget.

Bakgrunden till det dramatiska beslutet är enligt bolaget i "den historiskt uppbyggda skuldsättning" som byggts upp under den tid då Stampen expanderade via förvärv. Parat med bakslaget i frågan om tryckerimomsen, där tryckerier efter en HD-dom fick rätt att kräva tillbaka pengar från sina tryckerier, knäcktes Stampens ekonomi. 

"Som ägare och styrelseordförande har jag det yttersta ansvaret för historien men också för framtiden. Vi har under de senaste två åren arbetat med att sänka skuldsättningen samtidigt som vi har genomfört omfattande besparingar och rationaliseringar för att skapa en uthållig lönsamhet. Det har lyckats men vår skuldsättning är fortfarande för stor och vi behöver en möjlighet till en nystart så att verksamheterna kan leva vidare", säger Peter Hjörne, Stampens styrelseordförande och huvudägare, i ett pressmeddelande.

Den rekonstruktionsansökan som i dag lämnas in omfattar dock inte hela Stampen. 

Contentbolaget OTW, kommunikationsbyrån Minnesota Communication och utomhusreklambolaget Wallstreet Media undantas. Detsamma gäller Djungeltrumman, MktMedia och Adapt ADX.

Modern woman media, som driver en rad digitala verksamheter exempelvis Familjeliv.se, Rodeo och Devote.se, är med i rekonstruktionen.

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem, men som på sikt har en möjlighet att överleva. För att en rekonstruktionsprocess ska lyckas krävs ofta att företagets fordringsägare går med på att skriva ned skulderna. 

Budskapet från Stampen är att verksamheten i dag är lönsam, efter flera års stålbad. Problemet är enligt koncernchefen Martin Alsander den stora skuldsättningen i bolagets balansräkning. 

Läs mer