Sök

Annonssamarbete med Swedbank

Prisbelönta appen ska få ut fler ungdomar på arbetsmarknaden

SwedbankEmploifyAppar

Taufeeq Saleh, grundare av SOBB UF och Emploify. Foto: Josefin Laszlo

Hannah Runsten

Minska utanförskapet bland ungdomar genom att förenkla jobbjakten. Det är målet för prisbelönta UF-företaget SOBB UF – som nu blickar mot en lansering i hela landet under namnet Emploify. ”Vårt mål är att alla ska kunna hitta sina första jobb, oavsett bakgrund eller kontakter”, säger grundaren Taufeeq Saleh.

Taufeeq Salehs väg till entreprenörskapet har varit längre än för de flesta. Som tioåring tvingades han och familjen – mamma, pappa och två yngre syskon – fly hals över huvud när det syriska inbördeskriget ödelade hemstaden Damaskus.

I det pittoreska samhället Fjällbacka, i nordvästra Bohuslän, fick de chansen att bygga ett nytt liv – i en helt ny värld.

”När vi flyttade dit fanns det inga nyanlända på hela orten. Allt var annorlunda – språket, skolan och kulturen. Det tog lång tid innan jag kände att jag passade in och fick riktiga vänner.”

Att som barn komma till Fjällbacka som flykting var till en början en utmaning för Taufeeq Saleh.  Foto: Josefin Laszlo

Men skolan gick bra och Taufeeq Saleh lärde sig språket snabbt. Det mesta rullade på, tills det var dags att söka sommarjobb.

På grund av min bakgrund hade jag inga sådana möjligheter över huvud taget

”Alla mina kompisar fick jobb på sina föräldrars arbetsplatser eller via föräldrarnas kontakter. På grund av min bakgrund hade jag inga sådana möjligheter över huvud taget”, berättar Taufeeq idag.

Där föddes idén till UF-företaget SOBB UF – som under gymnasieutbildningen blev grunden till det nybildade aktiebolaget Emploify: En app som ska göra det lättare för ungdomar i åldrarna 14–22 att söka jobb. I stället för att lämna in cv och personligt brev svarar den arbetssökande på ett antal frågor från arbetsgivaren, som sedan kan välja en lämplig kandidat.

”Om Emploify hade funnits när jag började söka jobb hade det gjort en stor skillnad. För ungdomar som inte har ett så bra självförtroende kan det vara väldigt läskigt att söka upp företag och säga att man söker jobb. Många nyanlända kanske inte skriver så bra på svenska, men om man ska jobba på restaurang eller ett lager så spelar det inte en jättestor roll.”

Därför granskar vi företagen noga

För Taufeeq är integration i samhället en viktig aspekt inom Emploify, särskilt med tanke på nyhetsmediernas ständiga larmrapporter om hur allt fler unga dras in i kriminalitet.

”Genom att hitta ett jobb tidigt kommer man in i samhället, får nya relationer och lär sig språket. Därför är vårt mål att så många unga som möjligt ska få jobb via Emploify.”

Taufeeqs app hyvlar inte bara trösklarna för unga i fråga om att få in en fot på arbetsmarknaden. Man vill också lösa företagens problem med kompetensförsörjningen. De som söker jobb via appen kan också vara trygga i att arbetsgivarna som annonserar erbjuder schyssta villkor.

”Många unga blir idag exploaterade på arbetsmarknaden. Därför granskar vi företagen noga. De ska vara ungdomsanpassade och erbjuda sina anställda avtal. Om företagen inte följer våra villkor kommer de att plockas bort.”

Emploify ska ge trygghet åt både arbetsgivare och unga arbetssökande.  Foto: Josefin Laszlo

Taufeeq är tacksam för stödet som Swedbank och sparbankerna har gett i starten av företagets resa.

Sådana sponsorer är väldigt viktiga för att ungdomar ska kunna komma ut i näringslivet och starta sin entreprenöriella resa

”Under UF-året har Swedbank och sparbankerna betytt mycket för oss, eftersom de är sponsorer till Ung Företagsamhet. Sådana sponsorer är väldigt viktiga för att ungdomar ska kunna komma ut i näringslivet och starta sin entreprenöriella resa.”

Ung Företagsamhet är ett prioriterat samarbete i Swedbanks samhällsengagemang.

”Att ge unga ökade kunskaper om företagande bidrar till att utveckla både individer och samhället. Läsåret 2022–2023 valde 37 000 gymnasieelever att driva UF-företag och många av dem fick gratis banktjänster hos oss eller en sparbank. Det är förstås extra kul att det varje år är några företagsidéer som blir riktigt lyckade och där företagsresan fortsätter direkt efter UF-året, som i Taufeeqs fall, säger Ulrica Bergström, projektledare för Samhällsengagemang hos Swedbank.

Vill du veta mer om hur ni kan bygga ett mer hållbart företag? Läs mer här!

Emploify letar nu investerare för fullt. Inom kort ska bolaget underlätta jobbsökandet för ungdomar över hela landet, efter att de hittills endast har varit aktiva på västkusten.

Det är ambitiöst, men jag brinner verkligen för det här

Att idén har potential fick Taufeeq ett kvitto på när SOBB UF i somras vann SM i Ung Företagsamhet i Stockholm samt tog en andraplats under EM i Istanbul. Dessutom möts han ideligen av glada tillrop från ungdomar som äntligen hittat en smidigare väg in på arbetsmarknaden.

”Man blir väldigt rörd när folk kommer fram och säger att de känner igen grundproblemet och att jag måste fortsätta med det jag gör. Vårt mål är att 3 000 ungdomar ska få jobb via appen under 2024. Det är ambitiöst, men jag brinner verkligen för det här.”

Taufeeq Saleh har omfattande tillväxtplaner för Emploify.  Foto: Josefin Laszlo

Swedbank hjälper dig att utveckla ditt företag! Läs mer och bli kund här!

Läs mer