Sök

Allabrf ska digitalisera alla bostadsrättsföreningar – nu krisar bolaget

AllabrfProptech

Hampus Dahlstedt, medgrundare och vd av Allabrf. Foto: Istockphoto.com / Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

De ska göra allt smidigare för bostadsrättsföreningar men nu har bolaget gått in i en rekonstruktion efter att nödvändiga investeringar uteblivit.

“Många av åtgärderna i planen är redan genomförda", skriver vd:n Hampus Dahlstedt.

Den digitala tjänsten Allabrf.se lanserades 2015 för att betygsätta bostadsrättsföreningar baserat på deras ekonomi. En lösning som skulle skapa transparens på bostadsmarknaden. Sedan dess har bolagets tjänster utvecklats och idag erbjuds flera olika digitala verktyg för förvaltning av bostadsrättsföreningar. Bolaget förmedlar också fastighetsförsäkringar och BRF-lån.

När Breakit uppmärksammade bolaget 2019 hade de precis tagit in 10 miljoner kronor för att trappa upp sina satsningar. Pengar som kom från bland annat Stronghold Invest.

"Med detta kapital har vi nu möjlighet att på riktigt utmana de traditionella aktörerna i branschen”, sa vd:n och medgrundaren Hampus Dahlstedt till Breakit då.

Sedan dess har verksamheten växt och Allabrf omsatte under 2022 närmare 15 miljoner kronor med ett minusresultat på 11,4 miljoner.

Tvingas in i rekonstruktion

Även om Allabrf enligt sina egna siffror idag förvaltar cirka 280 bostadsrättsföreningar med totalt 10.000 boenden, så har verksamheten drivits med förlust. Och när bolaget nu inte har lyckats ta in de pengar som behövs för att fortsätta driva verksamheten måste de ansöka om rekonstruktion.

Det framgår av rekonstruktionsansökan som lämnats in till tingsrätten i Stockholm.

“Under de senaste 18 månaderna har investeringsklimatet drastiskt förändrats för tillväxtbolag i allmänhet och digitala tjänstebolag i synnerhet”, går det att läsa i ansökan.

Sedan starten har Allabrf tagit in cirka 40 miljoner kronor i riskkapital och utvecklat sin tjänst med förlust. Bolaget menar i sin rekonstruktionsansökan att det är möjlig att ställa om bolaget mot lönsamhet med befintlig kundbas, genom att kapa bolagets större kostnader. 

Hoppas kunna vända 

När Breakit når Hampus Dahlstedt säger han att de ser goda möjligheter att ta sig igenom processen.

“Många av åtgärderna i planen är redan genomförda. Vi har bytt vd där jag har gått tillbaka i den rollen. Vi har gjort besparingar på sälj, marknad och ledning, samtidigt som vår förvaltning är intakt. Det är de som tar hand om kunderna och det är viktigt att vi behåller den leveransen”, säger han och fortsätter:

“Vi har en dialog med våra långivare som är viktiga. Där upplever jag att vi har en positiv dialog, de är en viktig del i det här. Rekonstruktion låter som ett drastiskt verktyg, och det kanske det är, men också ett väldigt bolagsvänligt verktyg för att hitta livskraftiga bolag och det här är en planerad rekonstruktion."

Som exempel på förändringar finns minskade konsultkostnader och nedskärningar av fyra anställda.

“Bolaget har kundavtal som kommer att inbringa årliga intäkter om cirka 22 miljoner kronor. Den befintliga kundbasen är tillräcklig för att uppnå egen bärkraftighet, men bolaget behöver beredas tid för att rätta kostnadskostymen efter intäkterna”, skriver bolaget i rekonstruktionsansökan.

Vill ta in pengar för att snabba på processen

Allabrf skriver att de har som mål att ta in ytterligare 3 miljoner kronor för att snabba på rekonstruktionen. Om det skulle misslyckas så har nuvarande ägare gått med på att stötta bolaget med de pengar som krävs under rekonstruktionsperioden.

Bland åtgärderna som ska göras för att vända bolaget finns också ett ökat fokus på kärnområdena inom ekonomisk förvaltning och försäkringsförmedling. 

Den största delen av Allabrfs tillgångar utgörs av de 263 miljoner kronor från bostadsrättsföreningar som bolaget förvaltar. De pengarna räknas som klientmedel och ska enligt lag skyddas, vilket Hampus Dahlstedt är noga med att poängtera.

"Det viktigaste är att kunderna inte blir påverkade och det blir de inte, de är säkra i den här processen”, säger han.

Dan Nordenberg på Grönvall Advokatbyrå är utsedd till rekonstruktör. När Breakit når honom har han ännu inte hunnit sätta sig in i läget på Allabrf fullt ut. Han ska ha ett möte med bolaget under onsdagen.

“En rekonstruktör ska bevaka borgenärernas intresse. Det ser jag som min främsta uppgift, att se om det går att rekonstruera bolaget till förmån för borgenärerna. Det är min målsättning med detta och då i samarbete med bolaget“, säger han.

Idag finns oprioriterade skulder på 9,6 miljoner kronor, där 5,8 miljoner kronor utgörs av ett företagslån från Float. Resterande skulder utgörs av 2,5 miljoner i leverantörsskulder och 1,3 miljoner kronor i skatteskulder. Det finns också prioriterade skulder på närmare 1,8 miljoner kronor.

Bolaget räknar med att rekonstruktionen kommer att pågå mellan tre och sex månader, vilket skulle innebära att de måste ansöka om förlängning hos tingsrätten.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer