Smart lås tar in tungt kapital från Tesla-svensk och Rovio-grundare

Glue

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Tesla-svensken Peter Carlsson och det svensk-finska riskkapitalbolaget Moor investerar i den svenska låsstartupen Glue.

Totalt rör det sig om en investering på 25 miljoner kronor. Bakom pengarna står befintliga ägare och personal, samt nya ägare i form av bland annat den tidigare Tesla-chefen Peter Carlsson och Rovio-grundaren Kaj Heds riskkapitalbolag Moor. 

”Med Peters bakgrund kring utveckling av hårdvara och sätta dem i ett internationellt ekosystem är vi rätt rustade att ta Glue till en global nivå”, säger Diego Oliva, grundare och styrelesordförande i Glue, i en kommentar.

Den svenska startupen, som grundats av Diego Oliva och Carl Johan Grandinson, utvecklar digitala nycklar som gör det möjligt för exempelvis leverantörer att öppna lås med hjälp av sina mobiltelefoner. Bolaget ingick nyligen ett pilotprojekt tillsammans med Postnord och Ica som går ut på att leverera matkassar direkt in i konsumenternas kylskåp.

I samband med investeringen kliver Peter Carlsson, som var en av toppcheferna på det hajpade elbilsbolaget Tesla, in i bolagets styrelse.

”Med Tesla förändrade vi världen kring hur vi tänker kring en hel industri. Jag drivs av den här typen av utmaningar och ser likheter med Glue som med sin hård- och mjukvara kommer att göra hemmen mycket smartare. Därmed kommer e-handel och tjänstesamhället ta fart på riktigt och vi kommer att se nya företag och affärsmodeller etableras baserat på Glue’s ekosystem”, säger Peter Carlsson.

I en intervju med Breakit berättade vd:n Carl-Johan Grandinson nyligen att bolaget ser stor potential när det kommer till logistikförbättringar inom e-handelssegmentet.

“Glue kan katalysera e-handeln. Dels för att logistikföretag genom vår app kommer att slippa ‘bomkörningar’, det vill säga att kunden inte är hemma och kan släppa in leveransen trots avtalad tid. Vissa logistikföretag har upp till 20 procent bomkörningar vilket blir en enorm kostnad för dem", sade han då.

Glue har tagit in totalt 55 miljoner kronor sedan bolaget grundades. Medgrundaren Diego Oliva är för närvarande styrelseledamot i Just Eat och var tidigare ansvarig för Facebook i Europa, Mellanöstern och Afrika. Carl Johan Grandinson var den förste anställda på annonsbolaget Tradedoubler och grundade därefter mediebyrån Tre Kronor Media.

Läs mer