Sök

Humly ska ge engelska skolor vikarier – nu fyller han kassan med 145 miljoner

HumlyEdtechNyemission

Gustav Bild-Tofftin och Kristoffer Persson, grundare Humly

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Räknar med att göra flera köp när de expanderar in på den brittiska marknaden.

Edtech-bolaget Humly satsar på Sverige och England när de ska växa sin digitala bemanningstjänst för förskolor och skolor. Under fjolåret omsatte den snabbt växande koncernen 280 miljoner kronor. 

Nu väntar fortsatta satsningar på framförallt etableringen i England. För att slå sig in på marknaden väntar flera förvärv, berättar grundaren och vd:n Gustav Bild-Tofftin. För att kunna trycka hårdare på gasen tar bolaget nu in 145 miljoner kronor i nytt kapital – i en nyemission där Alfvén & Didrikson kommer in som ny delägare. Sedan tidigare är riskkapitalbolaget Viking Venture största ägare och de investerar även i den senaste nyemissionen.

“Syftet med pengarna är att utveckla Humly, vår digitala marknadsplats för vikarier, lärare och skolor. Det är främst till det och till att växa och försöka vinna den engelska marknaden som pengarna kommer att gå till. Vi ser en stor potential där.”

Genom en kombination av organisk tillväxt och förvärv räknar Gustav Bild-Tofftin att koncernen ska kunna visa upp en pro forma-omsättning på omkring 380-390 miljoner kronor under 2023.

Hur ser strategin ut i England?

“I takt med att vi etablerar oss och bygger nätverkseffekter så kommer den organiska tillväxten att öka här. Men de kommande ett till tre åren kommer vi fokusera mycket på att etablera oss genom förvärv”, säger han.

Hur ser den engelska marknaden ut?

“Det är en väldigt fragmenterad marknad med många små och traditionella bemanningsföretag som specialiserar sig mot skola och förskola. Vår strategi går ut på konsolidering, automatisering och digitalisering”, säger Gustav Bild-Tofftin och fortsätter.

“Befolkningen är också väldigt stor och det finns ett invant beteenden i skolorna att köpa in tjänster om man behöver vikarier och annat. Vi bedömer att den adresserbara marknaden är ungefär 15 till 20 miljarder kronor.”

Fokuset ska ligga på den svenska och engelska marknaden ett tag framöver enligt vd:n. Även om länder som Nederländerna och USA också lyfts fram som intressanta möjligheter efter den pågående expansionen.

Maria Åhr, partner på Alfvén & Didrikson, säger att de imponerades av bolagets nära arbete med sina kunder.

“Det är ett dedikerat och ödmjukt team som vi ser fram emot att arbeta med”, säger hon.

Humly grundades 2013 av Kristoffer Persson och Gustav Bild-Tofftin.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer