Sök

Här vill unga jobba – svenska techjätten ny topp (och Tesla faller som en sten)

SpotifyNorthvolt

Elon Musk, Daniel Ek och Peter Carlsson.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Det finns toppchefer som lockar och toppchefer som skrämmer bort.

Vilket är den mest attraktiva arbetsgivaren för unga med kort arbetslivserfarenhet? Och varför?

Varje år rankar rekryteringsföretaget Academic Work 100 svenska bolag utifrån hur sugna unga är att jobba där. Det brukar variera i topp beroende på världsläge och i år är inget undantag. Listans förstaplats, alltså det mest attraktiva jobbet för unga, innehas i år av den svenska streamingjätten Spotify, skriver DI. Fjolårets etta Ikea, har fortfarande strålglans men har halkat ner till en tredjeplats. Mellan Spotify och Ikea hittar vi den amerikanska techjätten Google.

Här är hela topplistan: 

1. Spotify (6)

2. Google (5)

3. Ikea (1)

4. Volvo Group (9)

5. Apple (8)

6. Volvo Cars (4)

7. Microsoft (2)

8. Samsung (20)

9. Polestar (16)

10. PWC (38)

Peter Knutsson Frejd, vd för Academic Work, säger att årets undersökning visar att lön och personalförmåner blivit allt viktigare för unga i osäkra tider. 

Flera fordonsbolag finns precis som i fjol på topplistan. Men ett har sjunkit som en sten i årets ranking – Tesla. Bolaget var tredje hetast bland unga förra året. I årets undersökning kommer bolaget in på lite mer modesta plats 50. 

”Vad vi kan konstatera här är att många uttryckt att de inte sympatiserar med Elon Musk, hans sätt att leda bolaget och i många fall kontroversiella uttalanden och åsikter”, säger Peter Knutsson Frejd.  

Ett bolag som gjort motsatt resa och klättrat i popularitet är svenska batterijätten Northvolt. Bolaget har rusat från 73:e till 19:e plats. 

 

Läs mer