Ny podd: Här är ett nytt sätt att mäta intelligens

Breakit - Ny podd: Här är ett nytt sätt att mäta intelligens

Två poddare.

Breakit

I avsnitt 18 av podcasten “I huvudet på en banbrytare” diskuterar Breakits krönikör Viggo Cavling och hjärnforskaren Katarina Gospic om det är det okej att gå runt i löpartajts på Riche i Stockholm?

Viggo har testat och var en smula obekväm, men ändå stolt. Hans försök att vara banbrytande i sina klädval får tummen ner av Katarina.

Katarina har fått pris av Mensa, klubben för människor med hög IQ. Vi diskuterar intelligens och Viggo presenterar sin privata modell för intelligensmätning: en människas förmåga till abstrakt tänkande. Vi enas att Mathin Lundgren på Teaterbaren har rikligt av denna egenskap, alltså förmågan att se sig själv i ett större sammanhang och agera utifrån det.

Katarina pratar om den antiinflammatoriska reflexen. Alltså att vårt sätt att tänka och agera kan boosta hälsa. Detta är provocerande tycker Viggo, men Katarina håller förstås inte med. Enligt henne är eget ansvar vägen till lycka. Avslutningvis svarar Katarina på en lyssnarfråga hur vi ska få stopp på näthatet.

Läs fler artiklar
LÄS MER