Sök

Grace Health prisades av Daniel Ek – nu avvecklar de femtechbolaget

GH SolutionsFemtech

Estelle Westling och Thérèse Mannheimer, grundare av Grace Health.Foto: Carl Lemon

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

De ville göra kvinnohälsa tillgängligt för alla och satsade på en femtechapp i fattiga områden i världen. På Daniel Eks elitkonferens prisades Grace Health som “nästa briljanta inom tech” kort efter starten.

Men det goda syftet, hyllningarna och över 20 miljoner från tunga techprofiler räckte inte för att hålla bolaget på fötterna.

Grace Health, eller GH Solutions, som bolaget också heter, är femtech-bolaget som utvecklade en hälsoapp för att stötta kvinnor i resurssvaga områden i tillväxtländer – med unga och mobilanvändande befolkningar. Tanken var att hjälpa kvinnor över hela världen till att bättre förstå sin reproduktiva hälsa. 

För tre år sedan lanserade bolaget i Ghana, Kenya och Nigeria (varav det sista är en jättemarknad med en befolkning på över 200 miljoner). Två år senare var det dags för nästa stora marknad då appen såg dagens ljus i Sydafrika.

I flera år arbetade den svenska grundarduon Thérèse Mannheimer och Estelle Westling med målet att göra skillnad för kvinnor på ett globalt plan. Bolaget utsågs till “Next Brilliant in tech” på Brilliant Minds 2019 och har under åren tagit in 24 miljoner kronor i kapital – från bland annat Spotify-veteranen Sophia Bendz och Kry-grundaren Josefin Landgård. Bolaget var också ett av bolagen i Breakits femtech-kartläggning 2022.

Men trots den snabba expansionen så har Grace Healths omsättning knappt rört sig över nollstrecket. Förra året omsatte bolaget till exempel 60.000 kronor medan rörelseförlusten landade på nästan -18 miljoner kronor. Året innan landade förlusten på nära -14 miljoner kronor. 

”I slutet av en försäljningsprocess”

Redan i mitten av augusti fick Breakit ett initierat tips på att verksamheten skulle läggas ner. Då ville grundarna avvakta med att kommentera uppgifterna. 

Nu står det klart, svart på vitt, att Grace Health går in i likvidation. Det framkommer av dokument som skickats in till Bolagsverket. 

Breakit har sökt Estelle Westling som fortfarande vill avvakta med att ge en intervju. Hon skriver i ett sms att Grace Health befinner sig i slutet av en försäljningsprocess och att det finns en internationell aktör som är köpare. 

Att likvidera bolaget är en försäljningsteknikalitet, enligt grundaren. 

”Försäljningsprocessen har tagit tid för att den involverar hälsodata”, skriver hon och tillägger att bolaget och köparen värnar om användarnas data och integritet.

Läs mer