Qoorp vill rädda startups från att drunkna i trist dokumentation

Jansson & Norin Qoorp
Qoorp vill rädda startups från att drunkna i trist dokumentation

Niklas Rudemo, Nils-Erik Jansson och Johan Norin. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Ett nytt techbolag vill automatisera och standardisera en rad dokument, som idag måste skickas in manuellt till Bolagsverket.

I helgserien “Veckans Break?” presenterar vi varje vecka en ny svensk startup. Oftast handlar det om ett bolag som precis har lanserat sin första produkt. Den här gången gräver vi lite djupare och träffar Qoorp som fortfarande jobbar i tysthet med att utveckla sin dokumenthanteringstjänst.

Bolaget grundades av Niklas Rudemo och startupjuristerna Nils-Erik Jansson och Johan Norin. Niklas Rudemo har jobbat med en rad olika startups sedan slutet av 90-talet och har bland annat suttit i ledningsgruppen på techbolagen Virtutech och Gavagai.

“Jag har stött på en del företagsjuridik under åren. Det är inte bara nyemissionsdokument eller optionsprogram som är jobbigt. Bara att kalla till styrelsemöte kan vara bökigt, speciellt om det rör beslut som man ska registrera hos Bolagsverket”, säger han.

Enligt Niklas Rudemo behöver 60 procent av alla dokument som skickas in till Bolagsverket kompletteras på något sätt innan de godkänns. Eftersom dokumenten ständigt skickas fram och tillbaks mellan bolagen och myndigheten kan behandlingstiden variera från några dagar till flera veckor.

“Vi tänkte att det borde gå att automatisera dokumenten som krävs för att sätta upp ett optionsprogram. Men det slutar inte där. Man måste till exempel hålla styrelsemöten och bolagstämmor för att få igenom bemyndigande om optioner. Sedan behövs det information från aktieboken också. Det blev ganska snabbt ett större system än ursprungsidén”, säger Niklas Rudemo och fortsätter:

“Det finns en annan viktig anledning till att det ska bli rätt direkt också. Har man till exempel fel i styrelseprotokoll eller någon bolagsstämma kan man i värsta fall tvingas hålla ett helt nytt möte.”

Tjänsten är fortfarande under utveckling och har varit i stängd betatestning under vintern. Av en händelse har testningen resulterat i att Qoorp samlar in en rad offentliga handlingar Bolagsverket. Det ska bland annat göra att det kan bli lättare för bolag att jämföra värderingen på det egna bolaget med andra liknande företag.

De stora datamängderna och statistiken följer dock inte med i grunderbjudandet.

“Som det ser ut nu kommer det vara en prenumerationstjänst med en traditionell freemium-modell”, säger Niklas Rudemo.

Det låter som en väldigt komplex produkt, hur hanterar ni det?
“Det gäller såklart att reducera komplexiteten. När vi började betan med att bara automatisera aktieboken såg vi att folk tyckte det var praktiskt men det var väl ingen som blev jätteentusiastisk direkt. Det behövdes mer. Nu är vi i ett läge där vi tittar på hur mycket vi kan skala bort och fortfarande leverera en intressant tjänst”, säger Niklas Rudemo.

Exakt när tjänsten lanseras är inte helt spikat med Niklas Rudemo säger att det ligger “några månader bort".

“Man skulle såklart önska att det kunde gå ännu fortare. Nu är vi tre personer som jobbar aktivt med tekniken och vi letar fler utvecklare. Själva produktidén är egentligen klar, nu handlar det om att färdigställa den”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER