Sök

Psykologernas bästa råd: Så ska du tänka vid en konkurs (och så mår du bättre)

Entreprenör
Per Carlbring, Claudia Bernhard-Oettel och Stefan Pagréus. Foto: Anna-Karin Landin/Press/Montage.

Per Carlbring, Claudia Bernhard-Oettel och Stefan Pagréus. Foto: Anna-Karin Landin/Press/Montage.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

En konkurs gäller långt ifrån endast bolaget – det handlar minst lika mycket om entreprenören.

Så hur ska man hantera en sådan situation – och sig själv?

Breakit har pratat med tre psykologer som ger sina bästa tips.

Att tvingas att sätta sitt bolag i konkurs kan vara smärtsamt. Men förutom att hantera den juridiska processen och allt vad det innebär, kan det också betyda mer arbete med sig själv. 

Så hur ska man göra för att hantera situationen – och sina känslor?

Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet, är tydlig: 

Acceptera känslorna. 

“Det är naturligt att känna sig besviken och känna sorg när man har lagt ned all sin tid på att försöka lyckas med något. Det är helt naturliga känslor och inte något konstigt.”

Det är även viktigt att komma ihåg att en människas prestation inte är samma sak som personens värde.   

“Man är inte sina prestationer.”

Claudia Bernhard-Oettel är professor inom arbets- och organisationspsykologi på Stockholms universitet. Precis som Per Carlbring menar hon också att acceptans är viktigt. 

Men det kan ta tid. 

“Forskning visar att det inte går från en dag till en annan.”

Hennes forskargrupp har nyligen gjort intervjuer med egenföretagare utan anställda. Där pratade många om att det kan upplevas som skamfullt att gå i konkurs. Men enligt Claudia Bernhard-Oettel kan det vara hjälpsamt att fråga sig själv hur samhällsbärande ens bolag faktiskt var. 

“Det är självklart jobbigt att lägga ned sitt bolag. Men hur stor skillnad gjorde det för samhället i ett större perspektiv? Att tänka så kan ta bort känslan av ansvar mot andra. Det är också viktigt att ha självmedkänsla och inte trycka ned sig själv.” 

Man bör även titta på vad man har haft för förutsättningar.

“Det kanske inte är så konstigt att gå i konkurs när det är hög inflation, stigande räntor och samhället nyligen gick igenom en pandemi. Allt kanske inte är ens eget fel.”

Väldigt vanligt att byta bana 

Enligt nationell data är det långt ifrån ovanligt att människor byter bana flera gånger under sin karriär och går från anställd, till entreprenör, till att bli anställd igen. 

“Man är verkligen inte ensam om man av en eller annan anledning testar något annat än det man gjort tidigare, oavsett anledningen till att man byter bana. Det kanske hjälper att veta.” 

När de mest akuta känslorna har lagt sig är det bra att analysera vad det var som gick fel så att man kan se bolaget och konkursen som en slags lärandeprocess, menar Per Carlbring.

“Det är bra att fråga sig själv vad man har lärt sig och fortsätta hålla kontakt med det nätverk som man sannolikt har byggt upp. För det försvinner inte bara för att bolaget har gått i konkurs.”

Så hur ska man gå vidare? Sätt upp en plan. 

“Man kanske upplever att man har förlorat prestige, man har förlorat pengar och tid. Man kanske känner skam, för man har ju pratat så mycket om den här produkten eller bolaget som man var säker på skulle gå så bra. Men det är dags att se framåt”, säger Per Carlbring.

Stefan Pagréus, legitimerad psykolog, är inne på samma spår. 

“En konkurs kan leda till en mängd olika bekymmer, allt ifrån massa konkreta saker som måste fixas till oro om framtiden och ekonomi. Försök att vara praktisk. Bena ut vad den nya situationen kräver, vad du kan göra något och vad som ligger bortom din kontroll.” 

“Ha fokus på sakerna du faktiskt kan lösa. Var inte heller rädd för att be om hjälp. När vi mår som sämst behöver vi omge oss med de som känner oss bra och bryr sig om oss.” 

Även han konstaterar att ett upplevt misslyckande kan leda till känslor av skam och självkritik.

“Ofta dömer vi oss dock själva mycket hårdare än vad omgivningen gör. Fråga dig själv vad du hade tänkt och sagt om det som hänt istället hänt en vän. Hade du varit lika hård och dömande? Försök att vara lite snällare mot dig själv. Istället för att se det som hänt som ett stort misslyckande, fråga dig själv vad du har lärt dig som du kan med dig framåt.” 

Vikten av att ta hand om sig själv 

Stefan Pagréus menar att det vid förluster och känslor av misslyckanden är väldigt vanligt att vilja isolera sig.

“Vanligt är också att vi grubblar och ältar det som hänt. Tyvärr leder det allt som oftast till att vi mår ännu sämre. Gör ditt bästa för att vara mindre i ditt huvud och mer närvarande i nuet.”

“Gör det som brukar få dig att må bra – ät, sov, motionera och träffa dina nära och kära. Det som har hänt kan du inte ändra på, fokusera på det som ligger framför dig.” 

Det är också väldigt viktigt att vara ärlig med vad som händer, både mot sig själv och andra, menar Per Carlbring. 

“Prata gärna med andra, både med familj och vänner, men också med andra entreprenörer som kanske har gått igenom samma sak. Det kan hjälpa att inte känna sig ensam i situationen, att prata med andra och inte överanalysera hur förskräckligt det är. Ja, det är jobbigt just nu men på ett längre perspektiv kan ju det här faktiskt vara någonting bra.”

“Om man mår psykiskt dåligt och är rädd för att ta hjälp så är det bra att komma ihåg att du inte måste prata med en psykolog i flera år för att få hjälp. Du kan må lite bättre av att bara ta ett samtal. Man är ingen prestigeförlust i att söka hjälp.”

Den här artikeln är en del av Breakits satsning #inteensam

FAKTA: Inte ensam

Nu lanserar Breakit #inteensam – vår största redaktionella satsning 2023.
Med utgångspunkt i det nya svårare marknadsläget för techbolag vill vi:
 

  • Berätta om baksidan med att driva företag – hur tufft det kan vara
     
  • Ge vägledning, tips och pepp till alla som har det svårt
     
  • Uppmana folk i branschen att dela med sig av sina utmaningar och stötta varandra.
     
  • Dela gärna mig dig av dina egna erfarenheter under hashtaggen #inteensam – i sociala medier
     

Här hittar du alla artiklar: #inteensam 

Läs mer