Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nimble patch lagar gamla barnbyxor – fångade Jonas Tellander i Draknästet

Maria Borbos, grundare Nimble Patch. Foto: Press/Montage

Varför kasta byxor som fått hål på knäna? Maria Borbos har hittat en lösning.


Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Alla som någon gång har haft barn vet att de rör sig mycket. Det innebär också att det är ett enormt slitage på barnkläder med trasiga knän som ett vanligt resultat. I slutändan innebär det en massa trasiga barnbyxor som kanske skänks bort men som i nästa steg inte kan säljas. Och inte minst en stor påverkan på klimatet där klädproduktionen står för ungefär 10 procent av koldioxidutsläppen i världen.

Men så behöver det inte vara. Inte enligt Maria Borbos, entreprenör som grundat bolaget Nimble Patch. 

“Jag jobbade på ett företag som höll på med arbetskläder som ska vara slitstarka och hade samtidigt små barn där vi hade problem med att de gick sönder på knäna”, säger Maria Borbos. 

Första idéen var att göra ett par egna, mer hållbara barnjeans.

“Men sen upptäckte vi att det redan fanns så mycket textilier, så då ändrade vi oss.”

Nimble Patchs affärsidé är nämligen att använda barnjeans som har lämnats in till välgörenhet men är trasiga och slitna så att de inte kan säljas i butik, och laga dem. Bolaget betalar ett kilopris för jeansen och lagar dem sen genom att sätta på en lapp och faktiskt göra dem ännu starkare. Lagningen sker på ateljeer som framförallt sysselsätter utlandsfödda kvinnor, en grupp som vanligtvis har det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Sedan säljs jeansen i bolagets egna e-handel.

Den här idéen tog bolaget ända in till SVT:s Draknästet där Maria Borbos fick pitcha inför drakarna.

“Det var jättenervöst att vara där och sätta pitchen och visa upp sitt universum”, berättar hon.

“När de ställde frågor kändes det lättare, det är ju trots allt jag som kan mitt bolag bäst.”

Och det slutade väl för Maria Borbos. Både Shervin Razani och Ash Pournouri ville investera. Men till slut föll ändå valet på Jonas Tellander som i programmet gick in med 600.000 kronor för 25 procent av bolaget. Efter diskussioner mellan Jonas Tellander och Maria Borbos landade investeringen till slut på 300.000 kronor för 12,5 procent av bolaget.

Varför ville du söka till Draknästet?

“Jag har aldrig tagit in en investering tidigare så det var till viss del för att utmana mig själv. Men det är också för att jag tycker att hållbarhet förtjänar mer uppmärksamhet. Allt ska vara tech men det är inte allt som går att lösa med tech. Textilbranschen kan skapa jobb i Sverige också.”

2021 omsatt Nimble Patch 150.000 kronor och fokus ligger nu på att öka omsättningen, bland annat genom att lansera en second-handsajt för jeans.

“Just nu jobbar jag också hårt mot återförsäljare, jag tror att det kommer att behövas”, säger Maria Borbos.

Missa inte Breakit Scaleup day som kommer till Malmö 7 november. Kolla in programmet och fixa dina biljetter här.

Läs mer