Sök

Inimini vill kitta barnen rätt och fick drakarna att dregla – så gick det i Draknästet (låga budet, milstolpen och SVT:s miss)

MinikitInimiDraknästet

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Minikit har bytt namn och blivit Inimini. Bolaget är en teknisk innovatör inom andrahandskläder för barn och tar tidigare tagit in pengar via Breakits entreprenörstävling Shift.

Nu har barnklädesbolaget även pitchat i SVT:s Draknästet och Breakit kan berätta vad tittarna inte fick se i programmet – om budet som aldrig hade en chans på riktigt och missen i SVT om bolagets miljonrunda.

”Ni har fyra-fem drakar som sitter och dreglar här. Ni har snart drakslem som rinner över kanten här och som ni riskerar att få på era fina skor”

Så säger Storytel-grundaren Jonas Tellander i det sista avsnittet av SVT:s Draknästet, som sänds ikväll. Vad var det då som gjorde honom (och alla de andra) så lyriska?

Det var second hand-bolaget Inimini och grundarduon Josefin Runquist och Maja Andersson.

Inimini är bekanta för Breakit-läsarna sedan tidigare, men då under det tidigare namnet Minikit. Malmöbolaget säljer använda barnkläder på nätet – färdiga outfits för att spara kunder tid och energi – var ett av tio bolag som tog sig till Shift-finalen förra året. Väl där lyckades de både landa en investering från Offerta-grundaren Jens Nilsson och, tack vare uppmärksamheten, fick de kontakt med fler investerare där Flic-grundaren Pranav Kosuri gick in som delägare. 

På ett år har bolaget ökat sin omsättning från 740.000 kronor till 1,7 miljoner kronor. I år är prognosen att de mer än dubblar till 4 miljoner kronor. 

När Josefin Runquist och Maja Andersson intog tv-studion stod de bredvid ett bokstavligt talat berg av barnkläder som skulle illustrera hur stor konsumtionen, och därmed också klimatnotan, som kommer med att klä ett barn till 10-årsåldern. 

Inimini vill sänka trösklarna till second hand på flera vis. Både genom att göra det lätt och genom att göra affären lönsam. I programmet radade de upp flera exempel på hur de har tagit fram tekniska lösningar och automatiserat verksamheten, i allt från prissättning till AI-styrd bildredigering. 

”Ni har svar på allt”, utbrast en imponerad Lena Apler.

Drakalliansen v.s Wimmercranz

Det tittarna inte fick se i kvällens program var att drakarna pumpade Inimini-grundarna på information i 1,5 timme – om allt från marginaler, logistik och entreprenörernas bakgrunder. 

Det kändes som att drakarna fick ett bra grepp om bolaget, berättar grundarduon för Breakit. 

”Vi ser oss som ett innovativt bolag med tekniska lösningar. Vi var rädda att vi bara skulle ses som en e-handel”, säger Josefin Runquist om farhågorna inför programmet. 

Hur kändes det då, när det är tv-inspelning och allt?

”Jag skulle säga att vi hade kul i en och en halv timme. Det var någon som frågade idag om vi inte var jättenervösa. Men vi kan ju vårt bolag”, fortsätter hon. 

”Jag var fruktansvärt nervös men så fort man kom in så glömde man bort det. Det var bara att presentera och köra på”, fyller Maja Andersson i. 

Det tittarna fick se var en budstrid mellan drakarna. Inimini var med i Draknästet med ett erbjudande på en miljon kronor för fem procent av bolaget, vilket skulle värdera Inimini till 20 miljoner kronor. Samtliga drakar ville ha en bit av kakan men till olika pris. 

Lena Apler var den första som presenterade ett bud. Hon var redo att investera en miljon kronor för tio procent av bolaget. 

Sara Wimmercranz ville också lägga ett bud men till priset av en kraftigt krympt värdering. Hon vill ha 25 procent av bolaget för samma summa vilket skulle ge en värdering på 4 miljoner. 

Christian von Koenigsegg var också intresserad. Han föreslog 1,5 miljoner kronor i utbyte mot 10 procent, och kom därmed med sina 15 miljoner kronor allra närmast grundarna. 

En efter en hoppade de på, allierade sig och förhandlade. Till slut framträdde två tydliga alternativ. Antingen så skulle bolaget värderas till blott 4 miljoner kronor – och Sara Wimmercranz skulle kliva in med sitt tekniska kunnande och sin passion för second hand. Eller så skulle entreprenörerna välja klabbet – en tung kvartett med Lena Apler, Christian von Koenigsegg, Jonas Tellander och Shervin Razani. I den affären så skulle Josefin Runquist och Maja Andersson få in hela 3 miljoner kronor för en värdering på 15 miljoner kronor. 

”Då tar vi hela eran runda”, uppmanade Shervin Razani och påpekade att Inimini skulle slippa avgifter och administration kopplade till en traditionell nyemission. 

Duon gick och konfererade vid en pelare. Skulle de välja profilen Sara Wimmercranz eller skulle de välja mer pengar?

Valet föll till slut på drakalliansen och en investering på tre miljoner kronor. Det jublades och kramades i studion. Sedan var det slut. 

Det är vad tittarna får se.

SVT:s miss?

Men vad var det för runda Shervin Razani syftade på i programmet, kanske vän av ordning undrar. 

Breakit kan nu avslöja ett klaffel i SVT-programmet, alltså ett sådant där glaset är mer fullt i slutet av en scen än i början. Tittarna får nämligen aldrig veta att Josefin Runquist och Maja Andersson faktiskt har planerat att ta in tre miljoner kronor i en runda under våren och att detta kommer på tal när Shervin Razani frågar rakt ut: Behöver ni mer pengar?

”Det var faktiskt produktionsbolaget som tipsade om att vi skulle satsa på något mindre”, berättar Josefin Runquist för Breakit.

Dilemmat bakom pelaren, när grundarna viskade om vad de skulle göra, handlade inte heller om att välja mellan Sara Wimmercranz bud eller de andra profilernas bud, vilket det framställdes som i programmet. 

”Vi pratade överhuvudtaget inte om det”, säger Josefin Runquist om Sara Wimmercranz förslag.

”Bakom pelaren diskuterade vi bara om vi skulle förhandla upp värderingen men bestämde oss för att vi hade förhandlat klart”, fortsätter hon. 

Det fanns inte på kartan att ta Sara Wimmercranz bud. Duon hade redan på förhand bestämt sig för att ge kalla handen till mer än det dubbla, 10 miljoner kronor. 

Vad säger ni om Sara Wimmercranz bud – gjorde hon en miss med budet?

”Ja, det var det faktiskt. Hon värderade bolaget till 4 miljoner och det var mycket lägre än andra har värderat det till. Jag förstår att det är för att hon värderar sig själv högt, det har jag sett att hon gjort även i de andra programmen i säsongen”, säger Josefin Runquist. 

”Hade hon lagt sig närmare hade vi kunnat förhandla.”

I programmet säger Inimini-duon att det var synd att Sara Wimmercranz inte kom med. De tror att hon kommer att ångra det. 

”Vi får ta in henne som kund istället”, säger Maja Andersson. 

Lockar mest män

Det nya kapitalet ska Josefin Runquist och Maja Andersson använda för att få alla tekniska produkter på plats, produkter som de själva byggt trots att ingen av dem har den bakgrunden. En del kommer också gå till marknadsföring och investeringar i ett nytt lager för att mäkta med inflödet av barnkläder.

Kontakten med drakarna har varit minimal fram till nu, utöver ett ”tjena tjejer, bra jobbat!” när alla drakarna gick på lunch och Inimini drog med sig sitt klädberg hem.

Det har tagit tid att få alla avtal på plats. I höst ska två drakar välkomnas in i styrelsen. Med de nya drakarna får också Inimini en första investerare som är kvinna, vilket kanske förvånar en del då de är verksamma inom segment som skulle kunna uppfattas som kvinnokodade – second hand, barn och e-handel.  

”Vi har framför allt attraherat män och Lena blir den första kvinnan att investera. Fram tills nu har vi haft nio män som backat oss”, säger Josefin Runquist. 

Josefin Runquist är tillsammans med Maja Andersson fortfarande majoritetsägare i Inimini.

Läs mer