Sök

Nu inleds rättegången – här är allt du behöver veta om FTX kollaps och Sam Bankman Fried

FTXKryptovalutaKryptobörs

Sam Bankman Fried åtalas för sju fall av bedrägeri och försök till bedrägeri. Alameda-vd:n Caroline Ellison är huvudvittne i rättegången som drar igång 3 oktober. Foto:Press/TT/Istockphoto

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Sam Bankman Fried ställs idag inför rätta anklagad för att vara en av de värsta bedragarna i USA:s historia. Inom loppet av ett par år hann han bygga en av världens största kryptobörser, FTX, få kändiseliten att gå i god för hans mission att ge krypto en hederligare stämpel och se allt kollapsa som ett korthus med miljarder av kundernas pengar puts väck.

Sam Bankman Fried står på sig. Han menade väl och det blev fel, hävdar han. Men om åklagarna kan bevisa att han kodade in ett kryphål i FTX som gjorde att han obehindrat kunde plundra användarnas konton – då riskerar han att få skaka galler för resten av sitt liv.

Vem är Sam Bankman Fried? Hade du frågat en någorlunda insatt person för ett år sedan så kanske hen hade tecknat en bild av ett tech-geni med rufsig kalufs som spelade League of Legends på investerarmöte med riskkapitaljätten Sequoia (ännu mer geni?) och som skulle städa upp krypto med hjälp av kändisar som Larry David, Stephen Curry och Tom Brady

Det var den bilden som målades upp i medierna: Geniet SBF (en förkortning han kommit att bli känd under). 

Sam Bankman Fried är son till två Stanfordprofessorer, hade gått på elituniversitetet MIT och hade byggt en kryptobörs som i peaken värderades till 34 miljarder dollar – allt innan sin 30-årsdag. Krypto skulle bli etiskt och tryggt, i Sam Bankman Frieds regi.

”I’m in on crypto because I want to make the biggest global impact of good”, citerades Sam Bankman Fried i en annons för bolaget. 

Idag, den tredje oktober 2023, blir svaret ett annat. Idag startar nämligen rättegången mot den idag 31-åriga kryptoentreprenören, i ett av de största bedrägerifallen i USA någonsin. Sam Bankman-Fried anklagas för att ha plundrat kryptobörsen, alltså frikostigt försett sig med användarnas pengar, genom ett inbyggt kryphål i FTX kod. Pengarna ska ha använts bland annat till högriskinvesteringar i Sam Bankman-Frieds första bolag, Alameda Research. 

Totalt riktas sju åtalspunkter mot Sam Bankman Fried, som delvis suttit i husarrest hos mamma och pappa, sedan han lämnades ut från Bahamas till USA med en borgen på en kvarts miljard (han flyttades till en häktningscell i Brooklyn efter att han misstänktes försöka påverka vittnen). För varje åtalspunkt är maxstraffet 20 års fängelse. Anser juryn och domaren att Sam Bankman-Fried är skyldig till alla så väntar sannolikt ett fängelsestraff på över 100 år. 

Domen dröjer. Rättegången väntas hålle på i sex veckor. 

Bisarra detaljerna efter kollapsen

Om man ska beskriva kort vad som hände när korthuset föll i november förra året så kan man förenkla det till en trestegsraket. Först läckte en balansräkning som var föga smickrande för FTX, sedan meddelade den ledande kryptobörsen Binance att den skulle sälja hela sitt innehav på en halv miljard dollar i FTX egna kryptovaluta FTT. Tvivel utvecklades till tumult. Fler användare ville ha ut sina pengar men det gick inte – trots att FTX uttryckligen lovat att pengarna alltid skulle vara tillgängliga. När FTX gick i konkurs var 10 miljarder dollar borta. 

John Ray, som utsetts som vd för FTX efter att bolaget försatts i konkurs och Sam Bankman-Fried avgått, kallade det det värsta han sett (och då var det han som städade upp efter Enron-haveriet). 

När FTX kraschade läckte det ut massor av häpnadsväckande detaljer kring hur bolaget hade skötts och hur den inre cirkeln levt tillsammans i en lyxkåk på Bahamas. Det kan torrt kokas ner till en slags filosofi kring fri kärlek och liberal syn på droger. Läs mer om det här

Bland Bahamas-borna fanns Caroline Ellison, ibland flickvän till Sam Bankman Fried men också vd för Alameda. Hon kommer att spela en huvudroll  i rättegången som börjar idag. 

Caroline Ellison, och två andra nyckelpersoner, har nämligen redan erkänt i så kallade plea deals. Caroline Ellison har berättat att hon visste att SBF-chefer försåg sig av användarnas pengar och att hon i samförstånd med Sam Bankman-Fried vilseledde FTX lånegivare.

WSJ skriver att man förväntar sig att det ska bli ”rått” när Caroline Ellison intar vittnesbåset. 

Försvaret: Han har ADHD

Sam Bankman Frieds försvarsadvokater väntas fokusera på att han bara velat väl men haft dåliga juridiska rådgivare. Försvaret har också lyft fram entreprenörens ADHD-diagnos som en bakomliggande orsak till händelseutvecklingen.

När Sam Bankman Fried gjorde en ovanlig förlåtturné i medierna direkt efter kollapsen, på länk från Bahamas, så var han ursäktande, skyllde på dumhet och sa att han ”sabbat det”.  

Sam Bankman Fried nekar till alla åtalspunkter.  

Ska ha försökt muta en tjänsteman (och Trump)

Även om Sam Bankman Fried skulle bli friad på alla åtalspunkter i rättegången så är FTX-härvan långt ifrån över. I mars 2024 väntas en ny rättegång mot Sam Bankman-Fried – där han bland annat står åtalad för att ha försökt muta en utländsk tjänsteman. Flera amerikanska myndigheter står på kö för att pröva honom, för att inte nämna alla investerare och privatpersoner som har sett sina pengar gå upp i rök. 

Mer kan det bli. 

Sam Bankman-Fried var en av de största donatorerna till det demokratiska partiet 2020. Det har varit känt. Men nu har det framkommit att han i skymundan kan ha blivit en av de största donatorerna även till det republikanska partiet. 

Dessutom ska han enligt uppgifter ha försökt betala Donald Trump fem miljarder dollar (!) för att få honom att INTE ställa upp i presidentvalet samma år. 

Det är en av alla turer kring Sam Bankman Fried som framkommer i ”Going Infinite”, en ny bok av ”The Big Short”-författaren Michael Lewis, vilket CBS-programmet 60 Minutes rapporterat om. 

I boken skriver Michael Lewis att fängelse kanske inte heller är det värsta tänkbara straffet för SBF.

”För honom är att bli av med internet mycket värre än fängelse”, säger författaren. 

Läs mer