Sök

Larmet: AI-flickvänner ett hot mot en hel generation män

AI

Bild från Kupid.AI där man kan träffa en ”vän” att chatta med.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

AI-flickvännerna är här. De lyssnar på varje ord, har aldrig PMS och skickar sexiga bilder – för en månadsavgift.

Det kanske verkar som ett skämt men det är inte kul, säger statistikern Liberty Vittert.

Risken är att de spär på en epidemi bland unga män och dessutom gör skada på USA:s ekonomi, varnar hon.

AI som effektiv assistent eller innehållsskapare, i hemmet eller på jobbet. Det är så vi pratar om den nya teknikens skådeplatser. Kommer de ersätta oss på jobbet, är frågan. 

Men det kanske är dags att tänka om. AI har potential att skaka om fler delar av mänskligt liv och konkurrera med oss på fler arenor. Nu kommer nämligen AI-flickvännerna som fenomen på bred front  – och som brev på posten larmet om att de kan förstöra en hel generation män. 

Det är Liberty Vittert, politisk kommentator och statistiker, som står bakom larmet. I en opinionstext i The Hill skriver hon att AI-flickvännerna är medhjälpare i en epidemi av ensamhet som drabbat unga män. Hon varnar för allvarliga konsekvenser. 

Flera har säkert sett filmen “Her”, där Joaquin Phoneix spelar en man som blir kär i ett avancerat operativsystem. Den filmen kom för ett decennium sedan och gav kanske en fingervisning om vad som komma skall. 

En av dessa plattformar på vilken man 2023 kan träffa en AI-tjej är Kupid.AI. Appen är tapetserad med bilder på snygga unga kvinnor, ingen av dem en levande människa förstås. En profil “Alice” beskrivs som en öppensinnad och nyfiken 25-årig fotograf. Hon berättar att hon är öppen för att chatta och "tillfredsställa på alla sätt hon kan”. För det sistnämnda, så väl som sexiga bilder, måste användaren dock teckna ett premiumabonnemang. 

15.000 står i kö för att dejta influencerns AI

AI-flickvännerna kan också vara baserade på verkliga människor. En influencer, Caryn Marjory, har skapat en AI-version av sig själv som på en ynka vecka fick 1000 så kallade ”riktiga pojkvänner”. 15.000 personer har dessutom skrivit upp sig på en väntelista. 

Liberty Vittory ser AI-kärleken som ett hot mot mäns sociala liv, mot folkhälsan och mot USA:s ekonomi. Det föds färre barn och värre väntas det bli. 

Statistikern hänvisar till mätningar om att långt färre unga män är singlar än kvinnor, att var femte ung man uppger att han inte har en enda nära vän (en siffra som har fyrdubblats på 30 år) och att det föddes 600.000 färre barn i fjol än för 15 år sedan. 

”Konceptet AI-flickvänner kan te sig som ett skämt men det är faktiskt inte särskilt roligt. Det tillåter en generation av redan ensamma män att förbli ensamma och barnlösa, vilket kommer att ha förödande konsekvenser för USA:s ekonomi inom mindre än ett årtionade.” 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer