Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nothing har tagit in miljarder – pengarna går till utpekat skatteparadis

Carl Pei, grundare av Nothing. Foto: Press

Svensken Carl Pei står bakom Iphone-utmanaren Nothing. Bolaget har sålt 1,5 miljoner produkter globalt och tagit in 2,8 miljarder kronor – bland annat från svenska EQT.

Nu avslöjar DI att det inte stämmer att Nothing har sin bas i London. Pengarna går i sista led till moderbolaget som är registrerat i ett skatteparadis.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Nothing är startupbolaget som på allvar siktar på att utmana Iphonens dominans. Bolaget är grundat och leds av svensken Carl Pei. I somras skrev vi att bolaget – ett år efter lanseringen av sin första smartphone Phone (1) – tog in ytterligare 96 miljoner dollar, motsvarande drygt 1 miljard svenska kronor. Rundan leddes av Highland Europe, med deltagande från tidigare investerare som GV (Google Ventures), EQT Ventures och C Capital. Bolaget har sedan start sålt 1,5 miljoner produkter, telefoner och hörlurar.

Nothing har sin bas i London, vilket ofta lyfts fram i kommunikationen. Men Dagens Industri har tagit del av handlingar från brittiska myndigheter som visar att detta helt enkelt inte stämmer. Koncernens moderbolag har från start haft sin bas på Caymanöarna, skriver tidningen.

Ögruppen beskrivs som ett skatteparadis av Oxfam och var på EU:s svarta lista fram till 2020, bara några veckor innan Carl Pei startade sitt bolag. 

DI skriver att Nothing, som tagit in en kvarts miljard dollar i ett externt kapital – runt 2,8 miljarder kronor – inte ger någon insyn i bolagets finanser. Den brittiska verksamhetens enda aktie ägs av moderbolaget på Caymanöarna. 

Riskkapitalbolaget EQT Ventures är största svenska delägare i Nothing. Dokument som skickats till amerikanska finanstillsynen SEC visar att EQT:s partner Ted Persson är styrelseledamot i holdingbolaget.

DI har sökt Nothing för en intervju. Bolagets globala pr-chef skriver i ett mejl att de ”inte har någon ytterligare information att dela”. DI har även sökt EQT Ventures som avböjer intervju. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer