Sök

Svenska techprofilens flygande bilar backas av rappare – tar in 150 miljoner

JetsonFordon
Tomasz Patan, medgrundare och CTO, investeraren will.i.am och Rikard Steiber, senior rådgivare till Jetsons styrelse.

Tomasz Patan, medgrundare och CTO, investeraren will.i.am och Rikard Steiber, senior rådgivare till Jetsons styrelse.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Jetson säger sig vara först i världen med flygande bilar. Planen är att leverera till kund redan nästa år. För att lyckas fyller bolaget kassan med över 150 miljoner i en såddrunda.

Han har haft toppjobb på några av de tyngsta techbolagen i Silicon Valley, och driver en startup för livet efter döden. Rikard Steiber har många strängar på sin lyra och en av dessa är att förvandla utopin om flygande bilar till verklighet. Entreprenören är nämligen ett av namnen bakom startupbolaget Jetson (som för övrigt delar namn med den futuristiska tecknade serien från 1960-talet) som lovar en trygg, kul och racerbilsinspirerad ”flygande bil”.

Enligt Jetson är man först i världen med att kommersialisera en flygande bil, Jetson One. Redan nästa år ska bilarna levereras och för att lyckas med sin plan tar bolaget nu in en rejäl hacka i en såddrunda. 

Det handlar om en finansieringsrunda på 15 miljoner dollar, motsvarande över 150 miljoner kronor. Bolaget backas av ”ängelinvesterare från hela världen”, däribland investeraren och konsulten Will.I.Am, kanske mest känd som en i musikgruppen Black Eyed Peas. Han ska enligt pressmeddelandet även tränas för att bli en av de första ”Jetson-piloterna”. 

”Jag är stolt över att vara del av Jetson-familjen och att stötta bolagets mål att demokratiserande flygandet och öppna himmelen för alla. Individuella luftfarkoster som är ideala för korta resor från punkt A till punkt B kommer snart att bli verklighet”, säger artisten som tidigare varit med och designat för både Mercedes-Benz och DeLorean.

Det framkommer inte vad Jetson värderas i samband med rundan. Bolaget letar nu efter en plats för att förlägga sitt amerikanska högkvarter, heter det. 

Jetson har redan sålt 300 fordon, för i runda slängar en miljon kronor stycket.

Läs mer