"Botten var verkligen nådd under ett par möten med en stor svensk kedja".
När vi hör av oss till Niclas Luthman, en av grundarna till foodtech-bolaget Nicks, för att be honom berätta om det jobbigaste han upplevt som entreprenör finns det ett tydligt minne som snabbt kommer upp.
Men innan vi går vidare: frågan är en del i Breakits initiativ #inteensam – där vi vill berätta om hur tufft det kan vara att driva bolag och vilken mental press det innebär, och samtidigt ge vägledning och pepp till de som har det tufft. Vi tror nämligen på att ju fler som vågar öppna upp – desto mindre ensam känner man sig som entreprenör (speciellt nu när tiderna är extra tuffa).
Vill konkurrera med gigantiska glassbolagen
Foodtech-bolaget Nicks har beskrivits som en stor succé, där de säljer till cirka 15.000 butiker och är idag det tredje största glassvarumärket i kategorin “hälsosam glass”.
De senaste åren har bolaget satsat på USA-marknaden, och lyckats nå ut väldigt brett.
Nicks är framförallt kända för sin sockerfria glass, men gör också proteinbars och choklad utan socker. Bolaget har varit tydliga med att de direkt vill konkurrera med glassjättar som Ben & Jerrys och Häagen-Dazs. Bolaget grundades 2017 av Niclas Luthman, Carl Bäcklund och Filip Naenfeldt, och är uppbackade av bland annat Kinnevik, Ambrosia Investments, Temasek, Nicoya och Brandbergs Gullspång Invest.
Under fjolåret landade omsättningen på 383,6 miljoner kronor, med en rörelseförlust på 261,1 miljoner kronor.
"Bryskt utkastade"
Så tillbaka till Niclas Luthman och frågan om vad som är det tuffaste han upplevt som entreprenör.
Här är hans egna ord:
"Som entreprenör går det upp och ner. Ena dagen rullar miljonerna in för att ett par år senare förvandlas till brakförlust. Ofta på grund av skeenden som är omöjliga att förutse.
Jag satt bekvämt i vd-stolen på mitt första bolag och basade över en förfärlig massa människor. Livet var enkelt. Tyckte jag var makalöst bra och smart.
Några år senare startade jag om helt från nollnivån med idén om Nick's. Finansierade bolaget själv med min kompanjon Carl så långt det gick. Botten var verkligen nådd under ett par möten med en stor svensk kedja. Först blev vi utskrattade av inköparen som brydde sig mindre om våra produkter men desto mer om sin triumferande ton när hon sa att "om vi inte visste vad ett lav är ska ni inte vara i den här branschen" (ett lav är ett lager på en pall). Mötet efter blev vi igen bryskt utslängda av en annan person som inte gillade vår presentation.
Blev en ödmjukhetskurs som säkert gjort mig till en bättre människa
I stället för att stå på scen och ta emot priser blev jag alltså ett par år senare utslängd av mediokra pundhuvuden (ursäkta uttrycket – jag har fortfarande så mycket ilska gentemot de där två som kunnat hantera det hela med så mycket mer respekt). Detta var dock en ödmjukhetskurs som säkert gjort mig till en bättre människa. Kommer aldrig att slänga ut eller förödmjuka någon.
Vilket råd vill du skicka med till entreprenörer som känner att de just nu sliter för att få ihop allt?
"Broder eller syster – du har inget val. Gilla läget och jobba 100 timmar i veckan. Har du det inte i dig (eller en massa otur i din business) har Sverige lyckligtvis ett bra skyddsnät. Och det du lärt dig av att jobba 100 timmar i veckan gör dig enormt användbar på arbetsmarknaden.
"Intraprenörer" behövs verkligen också och då slipper du klumpen i magen av att allt kan gå åt helvete. Jag hade många gånger direkt tagit ett erbjudande om att skala ned till en 40 timmars arbetsvecka med månadslön och massor av semesterdagar."
Missa inte Breakits stora initiativ #inteensam – läs mer här: 3 av 4 techgrundare drabbade av psykisk ohälsa – "kniven mot strupen hela tiden"
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.