Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Pernilla Nyrensten om tunga tiden: "En timme efter min mammas begravning satt jag i krismöte"

Pernilla Nyrensten, grundare Revolution Race. Foto: TT

Hon blev historisk när hon som första kvinnliga grundare tog sitt bolag till Stockholmsbörsen. Men resan mot klockan var tuff. Nu berättar Revolutionrace-grundaren Pernilla Nyrensten om vägen dit – och om hur hon lyckades ta sig i mål.

"Det är det tuffaste jag någonsin gjort mentalt".

Matilda Andersson

Matilda Andersson

matilda@breakit.se

Nyhetschef

"Dygnets timmar räckte inte till så jag sov tre timmar per natt för att hantera allt".

När Breakit kontaktar Pernilla Nyrensten för att fråga om hon vill vara med i initiativet #inteensam – där vi vill berätta om hur tufft det kan vara att driva bolag och vilken mental press det innebär, kommer svaret snabbt.

"Absolut, viktigt ämne, jag brinner mycket för entreprenörer!"

När Revolutionrace börsnoterades i juni 2021 blev Pernilla Nyrensten första kvinnliga grundare att ta sitt bolag till Stockholmsbörsens stora lista. Men vägen dit var kantad av blod, svett och tårar.

"Det var utan tvekan det jobbigaste jag har upplevt".

Här berättar hon med egna ord om resan mot klockan:

"Revolutionrace växte med 130 procent mitt under covid med varuförsörjningsproblematik och givet den kraftiga tillväxten var vi dessutom underbemannade. Dygnets timmar räckte inte till så jag sov tre timmar per natt för att hantera allt. Daglig operationell kommersiell verksamhet, logistikutmaningar och allt däremellan".

Jag sov tre timmar per natt för att hantera allt

"Med kniven på strupen att leverera vecka ut och vecka in inför hela projekt Robinson-gruppen på 40 personer, som var involverade i att ta bolaget till börsen. Banker, legal, jurister, konsulter, IR, PR team. Att fortsätta att leverera starka siffror både på ebit och omsättning, tillväxt. Men ett resultat långt över förväntningarna tog på krafterna. Det var väldigt mycket press på leverans och mycket vilade på mina axlar. Men mitt pannben ville visa alla tvivlare att jag och bolaget var kapabla att leverera mot högt ställda förväntningar."

Mitt pannben ville visa alla tvivlare att jag och bolaget var kapabla att leverera

"Samtidigt satt jag back to back i investerarmöten på dagarna för att säkerställa övertecknad börs IPO. Bolaget skulle göras redo för att verka i börsmiljö med policies och en enorm omställning och allt vad det innebär. Samt media på det".

Förlorade sin mamma

Samtidigt som allt annat, och nätter med bara några få timmars sömn, så förlorade Pernilla Nyrensten sin mamma. 

"Under processen gick min mamma bort och en timme efter begravningen satt jag i krismöte. Det var bara att bita ihop och leverera."

För någon vecka sedan skrev hon om sorgen och saknaden på Instagram"Jag tillät inte mig själv att sörja då det var mitt i börsförberedelserna. Idag kom det över mig! Mamma jag saknar dig så!"

Pernilla Nyrensten återkommer flera gånger till att det var 'pannbenet' och 'viljan' som trots allt som hände ändå fick henne att ta sig vidare.

"Det var enormt mycket vilja, mod och urkraft som behövdes plocka fram. Det var absolut värt det, absolut. Klockringningen var lön för allt slit och kul också för andra kvinnor att möjliggöra ett krossat glastak."  

Klockringningen var lön för allt slit

"Jag, Niclas och bolagets alla anställda fick känna en enorm glädje, lycka och stolthet att vi klarade av det! Men det är ingen lek, det kostade mycket blod, svett och tårar. Det är det tuffaste jag någonsin gjort mentalt. Men det var så värt det!" 

Vilket vill du skicka med till entreprenörer som känner att de just nu sliter för att få ihop allt?

"Genom att kämpa och berömma och peppa andra entreprenörer så hittar man kraft, energi support och gemenskap i varandras bolagsresor", säger hon och fortsätter: 

"Det är viktigt att låta disciplinen kicka in när man tvivlar. Det är bara genom att fortsätta kämpa som man når sina mål. Fira ett delmål så du känner energi och glädje längs vägen. Det är så vinnarmentalitet uppstår. Utan entreprenörer stannar världen!" 

LÄS MER: Över 100 svenska techledare om sina värsta stunder: “Totalt mörker” (här är deras bästa tips för att orka)

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer