Sök

Sara Serray offrade allt för drömmen: “Jag kände mig som den ensammaste personen i världen”

WellibitesEntreprenörgodis

Sara Serray är grundare av det sockerfria godiset Wellibites. Foto: Daniel Ivarsson

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Sara Serray sa upp sig och sålde lägenheten för att kunna viga hela sitt liv åt det sockerfria godiset Wellibites.

Men vägen mot framgång har kantats av livskriser, delägarbråk – och en ständig känsla av ensamhet.

Mitt i berg- och dalbanan och de extrema situationerna känner hon ibland att hon kommer att dö.

“Jag kräktes varje morgon innan jag gick till kontoret”.

Den här artikeln är en del av Breakits satsning #inteensam 

Sara Serray sitter på golvet i sin lägenhet.

Hon är trött, stressad, men kanske framför allt besviken. Hon får inte den hjälp och stöttning hon behöver från sina nya delägare. De som har krävt så mycket tid och energi att hitta känns nu som ett felbeslut. Pengarna var aldrig ett problem – det var affärsbesluten och tillväxten hon ville ha hjälp med.

Samtidigt kämpar Sara Serray med ett förhållande som knakar i fogarna.

Vad kommer hända med Wellibites nu? Hon måste fortsätta driva hela företaget själv genom att synas i sociala medier, sälja produkter, svara människor som hör av sig, se över fabriken, lagerhållning och leverantörer.

Kommer jag orka gå igenom ett eventuellt uppbrott med delägarna när jag samtidigt går igenom ett uppbrott med min partner?

När Sara Serray ligger på botten och dalarna är så extrema så tänker hon ibland att ‘nu kommer jag att dö’.

***

Vi backar bandet till 2015. 

Sara Serray, från Mölndal utanför Göteborg, har pluggat länge och är nu en nybakad farmaceut. Apoteksmarknaden står öppen. Hon får ett jobb på Apotek Hjärtat i centrala Göteborg och avancerar sen snabbt upp till att bli säljchef på Apoteksgruppen.

Men hon blir inte långvarig på sina arbetsplatser.

Efter att ha testat på hur det är att jobba på labb växer ett intresse inom henne – eller snarare en frustration. Hon är intresserad av hälsa, men älskar också bakning och sötsaker. Det finns inget i butikerna som är både gott och hälsosamt.

Varför inte göra eget?

Hennes fritid består av bakning och att hitta recept till sötsaker som hon kan bjuda familjen på. Inget storskaligt, men en början.

Eftersom hennes systerdotter Leona, då tre år, börjar bli allt mer nyfiken på godis så är det detta hon bestämmer sig för att göra. 

Sara Serray sätter upp ett labb i sin mammas kök i Mölndal, läser forskning, kollar ingredienslistor i butik och kontaktar leverantörer för att få tillgång till råvaror att använda i sina prover hemma.

Leona blir en testperson. En ärlig sådan – det är ju därför barn är de bästa smakråden. Sara Serray kokar och kokar och bygger godislager från golv till tak. Mycket slängs. Men så en dag känner hon att den här batchen måste Leona gilla. Så kommer det.

“Kan jag få en till?”, frågar treåringen.

Sara Serray inser att hon har nailat det. Hon är hemma.

Med noll erfarenhet från entreprenörsvärlden börjar hon söka upp events och organisationer som hjälper till när man vill bygga bolag.

Efter många timmars hårt arbete på dagar, kvällar, nätter och helger registreras så Wellibites som bolag och det sista receptet som godkänns av treåriga Leona blir grunden till samtliga smaker.

***

Det är svårt att missa Sara Serray när hon kommer insläntrande till poddstudion på Convendum i centrala Stockholm, några minuter sen. 

Hon är klädd som en riktig businesswoman.

Orange kostym med klackar.

Hon plockar genast upp en Wellibites-förpackning ur väskan. Godiset får agera rekvisita när bilder ska knäppas med mikrofon och hörlurar i poddstudion. De sociala medierna ska veta att nu ska det spelas in något spännande.

Idag känner många Wellibites-grundaren som den där glädjespridaren som alltid är positiv utåt och som gärna berättar om sina framgångar. 

Men vad som försiggår i hjärta och hjärna är det färre som vet.

Inte heller vilket bagage hon bär på och hur ensamt det faktiskt har varit att driva bolaget.

***

När Sara Serray bestämde sig för att satsa på Wellibites lämnade hon sitt trygga liv helt och hållet.

“Jag kände en allt större passion till godiskokandet och kände att jag inte hann göra detta bara på kvällar och helger. Jag ville faktiskt ägna arbetsdagarna åt det också. Då tog jag beslutet att säga upp mig och våga satsa – och det var inte lätt. Normen är inte att man går från sin fasta anställning för att göra något wild and crazy”, berättar Sara Serray, och tillägger:

“Men vad är det värsta som kan hända? Jag kan falla tillbaka på mitt tidigare yrke och säkert få ett nytt jobb. Då har jag åtminstone testat.”

Sara Serray grundade Wellibites ensam. Men det var inte helt självklart att det skulle bli så.

“Jag tänkte att det kunde vara bra att göra detta med en kompis för att det var läskigt. Jag bollade idén med några vänner, men fick aldrig riktigt någon med mig som var lika passionerad eller ville investera lika mycket i projektet. Jag insåg att det är en så pass intensiv resa så du måste vilja vara där till 100 procent.”

Det första mötet hon tog var i Göteborgs uppfinnarförening där hon hittade sin första mentor.

Är det här smart eller bara jättedumt?

När Sara Serray sen sökte in till inkubatorn Yuncture och kom in var det som att livet började.

“Det hände något. Jag fick en arbetsplats och någonstans att gå till varje dag.”

Men efter ett tag insåg hon att det behövdes göras fler uppoffringar.

“Jag var i behov av kapital för att fortsätta driva Wellibites. Det krävdes också pengar till olika certifieringar som livsmedelsföretagare och för att kunna investera i en provbatch hos fabriken. Det var mycket kostnader som behövde lösas.”

Det enda hon kunde bidra med var bostadsrätten. En nyproducerad pärla.

“Beslutet att sälja lägenheten var inte tufft. Jag hade ju inget val. Men i och med att jag hade väntat på att få flytta in i två år och visualiserat mig i den så var det jobbigt.”

Hon hann bo i lägenheten i en månad. När möblerna bars ut ifrågasatte hon sitt beslut.

“Är det här smart eller bara jättedumt? Jag vet inte.”

I samma veva hade Sara Serray skaffat sig en rådgivare på inkubatorn. En rådgivare som kunde pusha henne framåt och hjälpa henne igenom tuffa beslut.

“Jag märkte hur viktigt det var att ha någon att prata med. Har man rätt människor runt sig så blir man klarare i sin vision. Jag kunde berätta att det kändes läskigt, att jag mådde skit, och min mentor kunde sålla bort vågorna av jobbiga känslor som kan komma när man gör något risky.”

Man kan tänka sig att du jobbade väldigt hårt under den här tiden. Hur påverkades måendet och det sociala livet?
“Jag hade inget socialt liv. Jag var alltid sist kvar på kontoret, till midnatt. Ibland sov jag där. Men när man älskar något så mycket – då kan det ibland räcka att vara i det sammanhanget. Så var det för mig. Jag hade inget behov av att hänga så mycket med vänner eller familj just då. Det kan låta hemskt. Men när jag väl träffade dem var jag så slut och trött.”

Sara Serray hade också kniven mot strupen. Tidspressen ökade för varje dag.

“Jag hade sålt lägenheten. Jag hade sagt upp mig. Jag måste rätt snabbt veta om det blir något.

Var du rädd?
“Ja. Det var min egen ekonomi och min tid och energi som jag satsade. Det är du som tar framgången eller smällen. Ingen i min omgivning hade gjort en sådan sak. Så jag höll mig mycket för mig själv faktiskt. Istället för att försöka övertyga människor runt omkring mig att detta var rätt – det finns alltid så många som inte tycker man ska satsa – så ville jag testa mig själv.”

Fick du höra att du borde sluta med det du gör?
“Ja, massor. Jag visste också att jag skulle få höra det. Det är så svårt tycker jag att förstå någon annans passion och resa på deras vis. Jag träffar jättemånga entreprenörer idag som jag stöttar, men jag kommer aldrig förstå deras känslor eller farhågor. Därför insåg jag att andra också skulle ha svårt att förstå min resa.”

Sara Serray glider osökt in på den mansdominerade affärsvärld som hon verkar i. Där hon gång på gång stött på särbehandling och hinder som hon anser har gett henne skinn på näsan.

“Det är inte ovanligt att jag är ensam kvinna i rummet, och med invandrarbakgrund. Man får bara lära sig spelreglerna och anpassa sig. Det är en viss typ av jargonger jag har stött på sedan start.”

Kan du ge exempel?
“I början var det mycket ‘lilla gumman’. Det har klingat av, men man märker definitivt när det bara är grabbar i rummet.”

Men det här är inget nytt, enligt Sara Serray.

Jag har byggt upp ett filter

Föräldrarna flydde från Kurdistan till Sverige på 1980-talet. Själv är hon född i Sverige. Hon hade en trygg uppväxt i Göteborg, men har ändå genom hela livet stött på hinder som kan kopplas till hennes invandrarbakgrund.

“Jag har märkt av en särbehandling ända sen jag var liten. Man känner av det och tycker det är trist. Men jag vet att det är så det funkar även om jag är född här och pratar flytande svenska.”

Hur hanterar du det?
“Jag har byggt upp ett filter och kör ändå. Det kan dessutom vara användbart i affärsvärlden att vara van att jobba i motvind, där man igen är en minoritet och har en stark vision som man ska kämpa för. Det har gjort mig starkare.“

Delägarfrågan och privat trubbel

Redan under pandemiåret 2020 hade Sara Serray hunnit sälja godis för 12,5 miljoner. Hon hade centrallistningar i dagligvaruhandeln, apotek, servicebutiker och online över hela Sverige. Sara Serray hade inte plockat ut någon lön på två år för att kunna återinvestera alla pengar i bolaget.

Hon var inne i ett läge där hon kände att det var dags att växla upp sin business.

“Jag var lycklig, men jag kände samtidigt att hur mycket jag än jobbar så är min tid en begränsande faktor. Jag behövde en partner som kunde hjälpa till att ro båten. Pengarna var ingen issue, utan för mig var det tydligt att jag behövde hjälp i form av stöttning.”

Ett investmentbolag från Göteborg blev ny delägare i Wellibites. De sköt både in kapital och köpte aktier av Sara Serray.

“Kort efter att vi signerat och gått igenom avtalet så känner jag att jag inte får den hjälp jag behöver. De skulle bidra med tillväxt på olika vis, men det visade sig att vi hade olika förväntningar på hur samarbetet skulle se ut.”

“Det är så otroligt mycket arbete som ligger bakom att ta in en delägare – det tar jättemycket tid från den dagliga verksamheten. Och eftersom jag var själv så blev det så tydligt då att dessa saker fick vänta. Det blev till och med mer arbete med saker som inte var så värdeskapande.”

Sara Serray insåg snabbt sitt misstag.

“Jag insåg att ‘fan, det här känns fel, det är inte det bästa för bolaget och för mina kunder och utveckling’. Det var tufft för processen var ju klar och jag hade flyttat in hos dem. Tanken var att de skulle vara mitt bollplank.”

Som en extra dipp i Sara Serrays liv, eller som hon beskriver det – grädde på moset – separerade hon från sin dåvarande partner.

Hon kände sig som den ensammaste personen i världen.

“Så tänkte jag. Jäklar vad ensam jag är just nu. Jag måste bara samla energi för att orka göra det viktigaste först och det är att rädda riktningen av bolaget och se till så vi inte trampar fel.”

Var du arg eller besviken på allt som hände?
“Ja. Eller jag var nog inte så arg, utan mest stressad och besviken. Jag tänkte ‘är detta så långt jag kommer komma?’. Kommer jag orka gå igenom ett eventuellt uppbrott med delägarna när jag samtidigt går igenom ett uppbrott med min partner?”.

Och det här är bara den lilla delen.

“Jag måste ju samtidigt driva bolaget – synas på sociala medier, sälja, svara människor som hör av sig, fabrik, lager, leverantörer, det var så mycket jobb.”

Vad tänker du om separationen från din partner idag?
“Om det är rätt person och rätt stöttning så tror jag att man klarar av intensiva perioder i ens förhållande. Men jag tror att alla separationer händer av en anledning, att man inte var ‘the perfect match”, säger hon och tillägger:

“En annan aspekt på det – jag säger inte att det är så, men det skulle kunna vara så – är att en del män tycker att det är jobbigt när det går bra för den kvinnliga partnern. Det handlar inte om att de vill dig ont, utan vi är så matade med det från när vi var små. Mannen framställs som framgångsrik och drar in mer pengar än kvinnan. Det sker en förändring i samhället nu, där kvinnor lyfts mer. Men alla är inte bekväma med det.”

Sara Serray beslutade sig för att köpa ut delägarna efter bara sex månader.

“Det är en otroligt värdefull lärdom för mig som säkert räddat mig från att göra ett sådant snedsteg igen.”

Har det funnits tillfällen då du velat släppa Wellibites?
“Nej. Men jag lyssnade på en entreprenör en gång som sa att entreprenörskapet är så mycket mer än ett jobb, det är en baby som du ska följa från start till tillväxt. Och det är många gånger man känner att man ska dö. Jag kände så vid flera tillfällen – att jag skulle dö. Det låter ju helt sjukt. Topparna är fantastiska, men dalarna är extrema. Jag har legat på botten och haft svårt att balansera det privata med jobbet.”

Men det här är aldrig något man har sett utåt, menar hon.

“Konsumenterna fortsätter köpa produkterna. De har varit mitt ankare i detta och visat kärlek i form av återköp och så mycket värme på sociala medier. Det har fått mig att orka. Jag kan inte svika dem.”

Drakarna vill in – men utmanövreras

Det som hände efter att de första delägarna köpts ut beskriver Sara Serray som konstigt. Nästan som en rysning. Efter alla bränder hon varit tvungen att släcka kommer nu ett drömbesked.

Tre dagar efter att Sara Serray köpt ut de gamla delägarna ringer nämligen produktionen för SVT:s program Draknästet och frågar om hon vill pitcha på bästa sändningstid.

“Jag blev glad för frågan. Men jag kände också att jag inte orkade ta nya investerardialoger. Tänk om det blir samma nu.”

Från utköpet till inspelning hinner hon flytta ut från delägarnas kontor och flytta hem allt till sin lägenhet. Coronapandemin slår till och hon blir ännu mer isolerad i vardagen.

Jag kräktes varje morgon

Draknästet kan bli en nystart för Sara Serray som nu är något vilsen i sitt företagande.

Programmet spelas in i februari 2021 och fyra av fem drakar vill investera. Mellan att tv-kamerorna slocknar till att Draknästet sänts står det dock klart att Sara Serray fått en annan ägare på kroken – foodtechkoncernen Humble Group som köper 100 procent av Wellibites.

Köpeskillingen är hemlig. Humble betalar en majoritet med egna aktier och en viss del kontant.

Det går extremt fort här. Hur kändes det att göra allt i så här raskt tempo?
“Jag rekommenderar det inte för någon. Jag är så sjukt tacksam för allt som hände, men vad det tär på kroppen. Jag jobbade redan dygnet runt och sen kom alla dialogerna. Det var ytterligare två entreprenörer från Göteborg som jag var i samtal med.”

Under halvåret mellan Draknästet och försäljningen av bolaget säger Sara Serrays kropp ifrån.

“Jag kräktes varje morgon innan jag gick till kontoret. Det var en väldigt speciell upplevelse som jag inte haft varken innan eller efter. Jag antar att kroppen var under sådan extrem press.”

Efter signeringen sov hon i tre dagar.

Jag behövde byta miljö för det var en så konstig känsla att vakna upp en dag och veta att jag sålt. Så jag åkte iväg på en två veckors yogaresa till Spanien där ingen kände mig för att komma ikapp mig själv.”

Sara Serray tillägger:

“Jag skulle vilja skriva en bok en dag om allt som hänt på denna resan.”

Trots att hon inte har haft så mycket tid till återhämtning efter berg- och dalbaneresan mår Wellibites-grundaren idag bra i kroppen, berättar hon.

“Jag är taggad och tacksam. Affärsmodellen håller. Vi är marknadsledande i Sverige och Norge och växer i snabb takt på andra marknader.”

Vad är din bild av entreprenörskap idag?
“Entreprenörsskapet för mig har varit en livsskola. Inte bara om business, utan jag har lärt mig om livet. Som person utsätts du för så extrema situationer hela tiden och finslipar dig själv. Jag har rätt bra koll på vad som driver mig, vad som är viktigt, vad som inte funkar, vilken energi jag vill vara bland, och vilken jag inte ska vara bland.”

Vad har du för råd till andra entreprenörer som sliter därute?
“Att ha en bra mentor. Utan rådgivarna i början hade kanske de där hjärnspökena ätit upp mina idéer och drömmar. Men även att våga byta mentor om det känns fel.”

Hon menar också att man inte behöver dela med sig av allt till alla.

“Man kanske inte riktigt förstår varandra. Det är så viktigt att hålla på sin energi och värna om den. Men också att våga stå emot och stå ut när det är motvind. För den kommer komma och då behöver man ha den där inre dialogen med sig själv.”

LYSSNA på specialavsnittet av Breakit Podcast med Sara Serray – finns överallt där poddar finns: Breakit Podcast

FAKTA: Inte ensam

Nu lanserar Breakit #inteensam – vår största redaktionella satsning 2023.
Med utgångspunkt i det nya svårare marknadsläget för techbolag vill vi:
 

  • Berätta om baksidan med att driva företag – hur tufft det kan vara
     
  • Ge vägledning, tips och pepp till alla som har det svårt
     
  • Uppmana folk i branschen att dela med sig av sina utmaningar och stötta varandra.
     
  • Dela gärna mig dig av dina egna erfarenheter under hashtaggen #inteensam – i sociala medier
     

Här hittar du alla artiklar: #inteensam 

Läs mer