Linnéa Lindau: "Ett vaccin mot hat och egoism hade varit bra"

Chalmers ventures 17 frågor
Linnéa Lindau: "Ett vaccin mot hat och egoism hade varit bra"

Linnéa Lindau, vd på Chalmers Ventures. Foto: Press

Sofia Honungsmåne

Reporter

Som vd på inkubatorn och riskkapitalbolaget Chalmers Ventures är Linnea Landau en av Sveriges mäktigaste personer när det kommer till att hjälpa till att skapa nya startupbolag.

Den här veckan får du möta Linnéa Lindau i Breakits 17 frågor.

1. Vad sysslar du med?
“Att skapa de bästa förutsättningarna för att bra idéer skall bli livskraftiga företag. Det är alltid människorna som gör skillnaden. På Chalmers Ventures jobbar vi med att koppla samman rätt personer med varandra, ge input för att skapa värde och se till att det finns pengar för att skapa action. Helt enkelt ett maskineri för fler tillväxtföretag.”

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?
“Jag älskar det jag gör men en gång i tiden sa jag ‘vad som helst men inte Chalmers’ och se hur det gick, haha. Det låter kanske för pretentiöst att kalla sig världsförbättrare, men jag har inget intresse av snabba cash på andras bekostnad. Min drivkraft är att skapa stora långsiktiga värden, att få fram saker som förenklar människors vardag eller förbättrar människors liv. Jag älskar att skapa lösningar som tidigare inte funnits och som andra behöver. Då brukar det dessutom kunna bli bra affärer på köpet. Så det snabba svaret är väl att jag helt enkelt hade hittat på något annat som skapar värde.”

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?
“Ett vaccin som kunde bota människors hat och egoism hade varit bra.”

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?
“Att trycka ner andra för att framhäva sig själv.”

5. Hur mår du just nu?
“Jag mår finfint. Jag har världens bästa familj och det går just nu riktigt bra på jobbet även om det är mycket att göra. Vi är ett grymt team som är dedikerade till att leverera värde till våra bolag och entreprenörer.”

6. Vilken är din största bragd någonsin?
“Alla som är föräldrar vet vad som är nummer ett, och kanske är det enda som jag skulle definiera som bragd :). Sen är jag väldigt stolt över det vi har lyckats åstadkomma genom skapandet av Chalmers Ventures. Det är en sann laginsats och det är fantastiskt att vi nu verkligen kommit igång och gör skillnad. Men de riktiga stjärnorna och bragderna står våra bolag för.”

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?
“Jag skulle inte välja att vara någon annan än den jag är. Jag tror ibland att vi tittar för mycket på vad andra har. Alla har olika förutsättningar och jag tror att om man tittar för mycket på vad andra har, missar man att skapa det bästa utifrån sina egna förutsättningar.”

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?
“Internet och Solceller. Internet då det skapar en demokratisering av information och kunskap. Solceller eftersom de för mig symboliserar den omvandling av energisektorn mot grön energi och nya affärsmöjligheter som nu på riktigt verkar ta fart. Dessutom har jag det på taket hemma för att ladda elbilen. Hur coolt som helst.”

9. När är du som mest produktiv?
“När det jag gör är väldigt roligt. Om vi pratar tid på dygnet så är jag en kvällsmänniska så jag får väl säga att jag är som minst produktiv på morgonen.”

10. Vilka fiktiva förebilder har du?
“Jag tittar väldigt lite på tv och film men jag skulle kanske säga Yoda. Han verkar vis och  fredlig. Han ser inte mycket ut för världen men är ändå den som kan genomföra storverk och använder sin kunskap utan att vara varken en missionär eller besservisser. Dessutom är citat från honom såsom ‘fear will lead you to the dark side’ väldigt aktuella i världen just nu.”

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?
“Jag är ingen person som fascineras över börsen och jag sitter ju i en position där jag inte kan uttala mig om specifika bolag som är onoterade. Men hade jag 10 miljoner som affärsängel så finns det väldigt många spännande bolag i vår portfölj just nu.”

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?
“Jag minns faktiskt inte. Det beror kanske på att jag inte skäms över speciellt mycket, eller att jag glömmer fort".

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?
“Tech-kändis är han väl inte men Sheldon Cooper i Big Bang Theory. Det är jättekul att titta på, men jag tror att han är fruktansvärt jobbig att umgås med! Skämt åsido så firar jag högtider med familj och vänner, och de vänner jag har som är tech-kändisar träffar jag gärna.”

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?
“Måste nog tyvärr erkänna att det är mobilen, datorn, och numera dessutom min fantastiskt fina lilla bärbara printer.”

15. Vad är utmärkande för folk du gillar att umgås med?
“De har stora hjärtan, ser möjligheter och vill göra skillnad i världen.”

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst haft?
“Att kunna få alla människor att tro på sig själva hade varit svårslaget.”

17. Hur skulle du helst dö?
“Gammal, lycklig, nära min familj och mitt i steget.”

Läs fler artiklar
LÄS MER