Sök

Miljardsmäll för BHG – säljer tillbaka bolag till grundaren för 1 krona

BHG Groupe-handel

BHG:s vd Gustaf Öhrn.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

BHG drar igång ett sparpaket för att få ner kostnaderna.

E-handelskoncernen BHG, det som tidigare var känt som Bygghemma, har haft det tufft den senaste tiden. Bolaget vinstvarnade under första kvartalet och aktien har rasat. De senaste åren har ägarna också varit tvungna att stoppa in nya pengar via nyemissioner, senast i december fyllde de kassan med 800 miljoner.

Under natten mot fredagen lanserade bolaget ett sparpaket, eller omstruktureringsprogram som bolaget själva skriver, som innebär att de tar en kostnad på nästan 1,3 miljarder svenska kronor.

Planen innebär bland annat att man säljer danska My Home Møbler till grundaren för 1 dansk krona och tyska AH-Trading till dess grundare för 1 euro. För två år sedan köpte BHG 80 procent av AH Trading för 267 miljoner kronor. 

Planen innebär också att BHG stänger flera Chili och Trademax-butiker i Sverige och Norge. 

“Vi lämnar verksamheter som inte passar i vår strategi och som belastar vår lönsamhet”, säger Gustaf Öhrn, vd på BHG i ett pressmeddelande.

“Vi kommer att ha fortsatt fysisk butiksnärvaro när det stärker vårt erbjudande, våra varumärken och vår affär”.

Kostnaderna för sparprogrammet landar på 1.261 miljoner kronor där 1.160 miljoner kronor består av reavinstförluster.

Bolaget skriver att om programmet hade införts vid årsskiftet hade det förbättrat resultatet med 40 miljoner kronor under det första halvåret.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer