Sök

Northvolt-vd:n tar bladet från munnen: ”Det finns mer kapital där”

NorthvoltEnergi

Peter Carlsson, Northvolt. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Ska bygga ännu en jättefabrik. Därför siktar Northvolt på börsen.

Northvolt har bekräftat att bolaget kommer att bygga en ny jättefabrik för 55 miljarder kronor utanför kanadensiska Montreal. Samtidigt avslöjar batterijättens vd Peter Carlsson i en ny intervju i Dagens Industri att bolaget – som enligt DI:s sammanställning är det högst värderade privata bolaget på cirka 130 miljarder kronor – siktar på en börsnotering.  

Han säger att bolaget investerar mycket i Skellefteå och ska etablera fabriker i tyska Heide och nu i Nordamerika. Bolaget behöver kapital. 

”Det finns ganska mycket kapital på den privata marknaden, men det finns ännu mer i den öppna, och vi behöver få tillgång till den.”

I slutet av sommaren sköt investerarna till nya miljarder till Northvolt genom en konvertibel vilket gjorde att sommarens skörd landade på 25 miljarder kronor

Northvolt tillverkade sina första kommersiella batterier i fabriken under våren. 

Tidigare i våras kunde Breakit avslöja Northvolts nya siffror för 2022. Där framgick det att omsättningen under fjolåret växte med 60 procent till 1083 miljoner kronor för batteri-koncernen. Men det kostar att växa snabbt.  

Förlusten före skatt växte förra året från minus 1096 miljoner kronor till minus 3219 miljoner kronor. Detta är alltså en ökning av förlusterna i procent med knappt 194 procent. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer