Sök

Byter barn mot mode – Mattias Jacobsson tar över krisade Nakd

Nakde-handel

Mattias Jacobsson blir ny vd på Nakd. Foto: Press

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

“Det kommer krävas kapital.”

För drygt två veckor sedan kom beskedet att Oscar von Konow lämnar vd-posten i modebolaget Na-kd. Den tidigare operativa chefen tog över ledarposten efter en vd-karusell i toppen våren 2022 då Anders Kristiansen lämnade efter bara en månad – med svidande kritik mot hur företaget skötts.

En hemlig vd var redan klar att ta över efter Oscar von Konow.

Idag kom beskedet att det blir Jollyrooms vd Mattias Jacobsson som sätter på sig ledartröjan, något som Di Digital var först med att rapportera om. Mattias Jacobsson har arbetat på Jollyroom de senaste nio åren, varav två år som vd.

Ifjol gick Jollyroom från att ha visat en vinst på 43 miljoner kronor till en förlust på 42 miljoner med anledning av ett minskat barnafödande. Det resulterade i flera sparpaket. Även Nakd blöder – och har så gjort ett bra tag. Under 2022 gjorde de sin största förlust någonsin på 581 miljoner kronor.

Finansieringsfrågan och de dyra lånen från amerikanska Triplepoint på minst 750 miljoner kronor kommer att bli de första frågorna Mattias Jacobsson tar tag i.

Bolaget är underfinansierat så det kommer att krävas kapital. Gällande lånen så var de nödvändiga, men inte långsiktigt hållbara. Här måste man bli lite mer konservativ i förhållande till skuldkvot och se över hur och var man lånar penga”, säger han till Di.

Nakd:s största aktieägare är Partech, Northzone, grundaren Jarno Vanhatapio och eEquity.

LÄS MER: Jollyroom gjorde brakförlust – nu tar grundaren Ole Sauar över i toppen igen

Läs mer