Sök

Missionen tog henne hela vägen till Vita huset – nu lämnar Siduri Poli Changers Hub: ”Kan stå på egna ben”

Changers HubTechImpact

Siduri Poli, medgrundare av Changers Hub.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Med sin mission om att skapa vägar till techbranschen för fler och göra näringslivet mer inkluderande var Siduri Poli med och startade Changers Hub för åtta år sedan.

Verksamheten har tagit henne hela vägen till Vita huset men nu väljer profilen att följa sitt eget råd och våga hoppa. Siduri Poli lämnar Changers Hub operativt, berättar hon för Breakit.

“My mission here is done.”

”Vi ska demokratisera framgång.”

Det har varit Siduri Polis mission. För åtta år sedan gjorde hon sig ett namn i det nya näringslivet som medgrundare av Changers Hub, en plattform som ska lyfta och förverkliga unga entreprenörer. Changers Hub erbjuder coworking, kurser, föreläsningar och coachar startup-bolag. Sedan 2015 har den ideella föreningen stöttats av tunga aktörer i näringslivet, omsatt 40 miljoner kronor, lockat över 10.000 unga vuxna och etablerat sig i två städer – i Alby och Kista i Stockholm samt Hjällbo i Göteborg. 

Det går bra för Changers Hub. 

”Vi har lyckats med det som alla tycker är svårt.”

Det är med framgången som bakgrund Siduri Poli nu tar nästa kliv. Hon lämnar Changers Hub operativt för att göra något annat. Engagemanget kommer framöver ske från styrelseplats. 

Siduri Poli suckar tungt innan hon svarar på Breakits fråga: Varför?

”För det första är det ett personligt beslut”, säger hon. 

“Jag utgår från vad som är rätt för mig och vad som är rätt för verksamheten. Changers Hub har varit min baby, som idag är en unik individ som kan stå på egna ben. Changers har växt upp i en miljö och en marknad där få organisationer lyckas. Jag har själv blivit mamma och är inte 25-26 år längre. Nu vill jag dela med mig av de lärdomarna och stärka andra genom olika styrelseuppdrag. My mission here is done.”

Inbjudan från Biden

Profilen säger att hon har jämfört Changers Hub med ett kärleksförhållande. Hur vet man när det är dags att göra slut? För hennes egen del var det viktigt att lämna på ett bra ställe. 

”Jag ville få in människor i startupvärlden och tech. Nu är infrastukturen satt samtidigt som innovationshöjden finns kvar. Changers Hub är en stadig verksamhet, personalen mår bra och det finns stadiga partners. Men jag har saknat trailblazerkänslan.”

Siduri Poli har bjudits in till Vita huset för arbetet med Changers Hub, som en av tio utvalda europeiska representanter. Joe Biden och hans administration ville lära sig om Changers Hubs metodik, hur de mäter framgång. 

”Vi har så otroligt bra resultat i hur många vi har nått och hur mycket pengar vi har tagit in, att vi nått unga vuxna som är den grupp som är svårast att nå och gjort det utan någon marknadsföringsbudget”, säger Siduri Poli.  

”Jag är så sjukt stolt över att ha lyckats med något som är svårt.”

Tar sitt eget råd: Kastar sig ut

Inom verksamheten Changers Hub har Siduri Poli pratat med tusentals unga. Hon har velat gjuta mod i dem. Sagt: Kasta dig ut! 

”Nu ska jag följa mitt eget råd”, säger profilen till Breakit. 

Siduri Poli har nämligen inte riktigt bestämt sig för vad hon ska göra nu. Hon för samtal om flera styrelseuppdrag (hon sitter sedan tidigare i Saminvests styrelse) och både små och stora bolag som vill ha en publik ledare som på riktigt bottnar i frågor om inkludering. 

”Jag vet faktiskt inte var jag tar vägen men jag vet att det finns så mycket att göra.”

Tanken på att lämna Changers Hub operativt kom inte som en blixt från klar himmel. Det är ett beslut som har grott.  

”Jag har fortfarande drömmen om att skapa det här förändringsimperiet. Jag har inte släppt den drömmen”, säger hon. 

Siduri Poli har haft andra sysslor vid sidan av Changers Hub. Hon har skrivit boken ”Hur du lyckas i en vit värld” som släpptes 2020 och är en blandning av självbiografi och guide. För en tid sedan drog hon också igång ett investerarkollektiv med bland annat Hélène Barnekow, tidigare vd på Microsoft Sverige. Kollektivet har bland annat investerat i elbåtarna Xshore. I den rundan var 43 procent av änglarna förstagångsinvesterare och nio av tio hade annan etnicitet än vit. 

Kommer du fortsätta med den mission som du har kämpat för?

“Missionen kommer med mig men jag älskar också att skapa produkter för framtiden. Jag har till exempel tagit kurser i generativ AI. Just AI och regleringar är väldigt intressant som jag av ren passion har grottat ner mig i. Jag är också duktig på affärsutveckling men det som kommer gratis med mig är också mina värderingar”, säger Siduri Poli.

”Värderingarna har också blivit en hygienfaktor. Jag säger inte bara det utan jag har också levt det.”

Kommer de med en press – att du alltid måste bära frågor om demokrati och inkludering, medan andra kanske slipper? 

“Det är intressant. Om jag föddes nu hade jag burit den fanan? Jag hade nog gjort det. Jag är en ledare av min tid. Jag måste bidra till något som gör världen bättre. Det räcker inte med en jättebra titel.”

Hon återkommer till mottot ”change where you go”.

”Ibland behöver man inte vara missionären i varje rum för att det är dränerande men i varje val som man gör så gör man det man kan.”

Hur känns det att framtiden är oviss nu?

”Det är spännande. Jag har ingen aning om var jag hamnar. Men jag har också ett barn och en bostad med ökande kostnader som alla andra. När jag berättade för mina föräldrar att jag skulle lämna Changers Hub och inte hade ett nytt jobb så sa de: ‘du vet att det här är den sämsta tiden att göra det?’”, skrattar Siduri Poli. 

”Ibland måste man hoppa och se. Jag litar på min ambition att fixa det här.”

Läs mer