Sök

Gav sig inte när de fick nobben – nu kom Leya in på hajpade Y Combinator (med en check från Joel Hellermark)

LeyaSaaSAI

Grundartrion Max Junestrand, August Erseus och Sigge Labor. Foto: Press

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Nya legaltech-bolaget Leya kommer nu in på den hajpade inkubatorn och får in mer kapital.

“En dröm för mig och flera i teamet”, säger vd Max Junestrand till Breakit.

Så sent som i maj i år drog August Erseus, Sigge Labor och Max Junestrand igång på allvar med sin nya startup Leya. Med hjälp av generativ AI vill de automatisera och effektivisera olika manuella arbetsuppgifter för jurister, via den egna AI-assistenten.  

Den allra första checken skrevs till bolaget av hajpade AI-bolaget Sana Labs-grundare och vd Joel Hellermark och Norrsken Launcher-grundaren Erik Engellau. 

“Jag känner Erik väldigt väl från min tid på Norrsken och både han och Joel har varit ovärderliga stöd i vår resa hittills”, kommenterar Max Junestrand investeringen till Breakit.

Nu kommer beskedet att de har antagits till den välkända Silicon Valley-inkubatorn Y Combinator, vilket Di först rapporterade. Tidigare har jättebolag som Stripe, Airbnb och Dropbox deltagit i programmet. 

Antagningen innebär också en investering från inkubatorn på 125.000 dollar, motsvarande cirka 1,4 miljoner kronor för sju procent av bolaget. De får också  in ytterligare 375.000 dollar redan nu via en konvertibel, till värderingen som sedan fastställs vid nästa kapitalrunda.

Max Junestrand har själv under en kortare tid jobbat på Oliver Edholms Depict och tech-bemanningsbolaget Bemlo, som båda tidigare har deltagit i Y Combinator.

“Jag såg ‘first hand’ hur mycket värde både Bemlo och Depict fick av att vara med i YC, så att söka kändes som en självklarhet. Vi gjorde faktiskt en sen ansökan till sommarens batch och kom till en intervju men blev nekade.”

Att andra investerare började visa upp intresse stärkte sedan nästa ansökan – 

“Under sommaren byggde vi en produkt, fick betalande kunder och ‘termsheets’ från andra ‘VCs’, vilket såklart underlättade andra gången. Det känns väldigt roligt att ha kommit med – att komma med i YC har länge varit en dröm för mig och flera i teamet.”

Leya har nu också börjat samarbeta med välkända advokatbyrån Mannheimer Swartling, och har som första AI-bolag antagits även till deras inkubator “MSA Innovation Lab”.  

“Vi valde att jobba med en advokatbyrå eftersom vi vill utveckla lösningar så nära de som berörs av utmaningarna som möjligt – och förutom kompetens och resurser har Mannheimer Swartling visat att de har modet att ta steget in i den här nya eran. Att de redan låg långt fram i sin AI-strategi gjorde att de kändes självklara att ha som samarbetspartner.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer