Sök

Fick öva på hans livsverk – nu stämmer Game of Thrones-författaren ChatGPT

ChatGPTOpen AIAI

Emilia Clark spelar Daenerys i Game of Thrones. Foto: HBO/press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Open AI bedriver systematisk stöld i massiv skala, enligt stämningsansökan.

Han står bakom en av de största fantasysuccérna någonsin. George RR Martin har skrivit “A song of Fire and Ice” som ligger till grund för HBO-serien Game of Thrones. Nu går han i strid med Sam Altmans AI-bolag Open AI och stämmer bolaget för varumärkesintrång.

Enligt stämningsansökan så ska författarens böcker utan tillåtelse ha matats in i ChatGPT för att göra AI:n smartare, skriver BBC.

George RR Martin är inte den enda författaren som förklarat krig mot den hajpade AI-botten. Där finns också namn som Jonathan Franzen och John Grisham. Författarna kallar det ChatGPT gör för “systematisk stöld i massiv skala”.

En talesperson för Open AI säger att man har konstruktiva dialoger med många skapare runt om i världen och arbetar samarbetsvilligt för att diskutera deras oro kring AI.

“Vi är optimistiska om att vi kommer fortsätta finna gemensamt gynnsamma sätt att arbeta tillsammans.”

Rättsfallet slår an på en annan konflikt i kultursfären med AI i centrum – nämligen den pågående manusförfattarstrejken i Hollywood. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer