Sök

CBS Invest vill sälja mat över gränserna – ska omsätta 100 miljoner redan i år

CBSehandelmat

Lars Munch Johansen och Samuel Turrettini. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

En dansk grundare av ett svenskt bolag som säljer mat till hela Norden med verksamheten centraliserad i Tyskland. Så ser det ut bakom CBS Invest som redan i år ska omsätta över 100 miljoner kronor på sina många olika e-handelssajter.

Dansken Lars Munch Johansen var under 00-talet med och drog igång modehandlaren Boozt. Efter det har han ägnat sig åt olika typer av e-handelsrelaterade bolag. Bland annat satsningar på onlinebaserad gränshandel och marknadsplatser för dagligvarumärken. 

Den senaste satsningen kallas kort för CBS Invest och lanserades 2021. Den som vill läsa ut namnet längre kan kalla det för cross border supermarkets, en samling e-handelssajter inom dagligvaror som ska koppla ihop leverantörer med konsumenter.

Skillnaden mot aktörer som Mathem, Mat.se eller Ica ligger i att intäkterna främst kommer från prenumerationer. Lars Munch Johansen berättar att de inte vill göra vinst på marginaler. Istället tar man en abonnemangsavgift från leverantörer som vill finnas på plattformen och att kunderna betalar en månadsavgift för att handla. 

"För att etablera sig som leverantör hos de svenska och nordiska livsmedelskedjorna krävs ofta en produktion som gör det möjligt att leverera varor till flera hundra butiker. Utöver det framhäver majoriteten av återförsäljarna sina egna varumärken, vilket leder till en minskning av det utvalda sortimentet”, säger Lars Munch Johansen och fortsätter: 

“Vissa återförsäljare har en märkbar dominans av egna varumärken – ibland så mycket som över 60 procent. Detta gör det extremt svårt för både befintliga och nya aktörer att etablera sig på marknaden. Genom att erbjuda leverantörer en plattform där de enkelt kan nå konsumenter, oavsett produktionsvolym, stöder vi sund konkurrens samtidigt som vi pressar priserna för konsumenterna.”

Testar sig fram

Just nu har CBS 28 olika hemsidor som de testar i de nordiska länderna. Det är framförallt sajterna Vardagen, med olika domänändelser, som driver trafik idag berättar grundaren.

Redan i år räknar bolaget med att omsätta 100 miljoner kronor. Vad resultatet beräknas till berättar grundaren inte, men de ska vara nära lönsamhet. 

“Vi har lärt oss att det behövs en mindre struktur för att driva den här typen av verksamhet lönsamt. Vi har bara torrvaror och vi har centraliserat verksamheten och lagret till Tyskland. Det handlar om att automatisera och att förenkla vad som skulle kunna ha varit flera komplicerade och små marknader till en gemensam.”

Själva moderbolaget CBS Invest är däremot baserat i Malmö i Sverige. Även om verksamheten i huvudsak alltså är förlagd till Tyskland.

Utöver intäkterna från kunder och leverantörer vill CBS Invest också ge andra e-handlare möjligheten att använda sig av deras plattform. På så sätt ska de hitta flera olika intäktskällor.

Grundarna äger bolaget

Utöver Lars Munch Johansen själv är medgrundaren Samuel Turrettini de som äger bolaget och finansierar tillväxten idag. 

“Vi har nått en väldigt stabil skala i vår affär nu och håller på att attrahera fler leverantörer. Kunderna kommer att märka att de tjänar på prenumerationen vid sitt första köp. Vi har en unik produkt i branschen där vi säljer produkten till självkostnadspris”, säger Samuel Turrettini.

I dagsläget har bolaget också vissa sajter utan prenumeration där de säljer produkter med viss marginal. Den största andelen av intäkterna ska däremot komma från prenumerationer idag.

Läs mer