Sök

Spelföretaget Mindark säger upp hälften – ska ersättas med AI

MindarkAIGaming

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

25 personer får gå från Göteborgsbolaget Mindark. De ska ersättas av AI.

Vd:n skriver till aktieägarna att bolaget nu både kommer spara tid och kunna återuppta utdelningar.

Hur många kommer bli av med sina arbeten på grund av AI-tekniken? För en del handlar det om rena framtidsprognoser. För andra är den verkligheten redan här.

På Göteborgsbaserade spelbolaget Mindark har 25 personer, motsvarande 40 procent av personalstyrkan, varslats om uppsägning och i samma veva fått veta att deras tjänster ska ersättas med artificiell teknik. Det rapporterar tidningen Kollega

I första hand är det grafiker och så kallade världsbyggare, eller bandesigners, som måste sluta.

Mindarks beslut har fått Andreas W Yngvesson, som lär ut bandesign på spelutbildningen The Game Assembly i Stockholm att reagera. 

Han säger att AI än så länge är ett nytt buzzword som kanske kan få aktieägarnas gillande.

“Jag blir orolig att detta kommer bidra till missuppfattningen att det inte behövs grafiker och bandesigners för att skapa spelvärldar.”

Kollega har sökt Mindarks vd, Henrik Nel Jerkrot, utan att få svar. Tidningen har tagit del av det brev han skickade ut till aktieägarna i mitten av augusti.

”Genom att använda AI kommer teamen att kunna ta sig an utvecklingen på ett tidseffektivt sätt”, skriver han bland annat. 

Han uppmärksammar i brevet att omställningen också kommer med fördelen att Mindark kan återuppta utdelningar till aktieägare. 

Kollega har pratat med Unionen som säger att uppsägningarna har skett helt enligt reglerna.

Mindark grundades 1999 och hade en omsättning på nästan 93 miljoner kronor i fjol med en rörelsevinst på 12 miljoner kronor. Aktien i bolaget är listat på marknadsplatsen Spotlight. Marknadsvärdet uppgår till 86 miljoner kronor. 

Läs mer